1966’da François Truffaut, gerilimin ustası Alfred Hitchcock’la yaptığı söyleşiyi Hitchcock/Truffaut adlı bir kitapta topladı, bu kitap toplumun Hitchcock hakkındaki düşüncelerini de değiştirdi. Farklı nesil ve kültürlerden gelen Hitchcock’la Truffaut’nun mesleklerine yaklaşımları da farklıydı ama her ikisi de sinema için yaşıyorlardı.

Hitchcock filmleri zamana karşı dayanıklıdırlar. Usta hep görsel olarak düşünürdü, filmlerini önceden kafasında oluşturarak çekerdi. Filmlerinin görsel algıları çok güçlüdürler. Görüntünün gücünü onun kadar iyi kavrayan bir yönetmen yoktu. Zihni tümüyle görsele dayalı çalışırdı. Zaman ve mekan teorisyeniydi, görsel dokuları grafik içerikli ve keskindi.

“En popüler kitle iletişim aracı sinemadır” diyen Alfred Hitchcock izleyiciyi şaşırtmayı severdi ve izleyicinin tüm beklentilerini alt üst edip başka yönlere çekerdi. Suçluluk duygusunu filmlerinde çok sık işleyen sinemacı, tüm korkularını, fetişlerini, saplantılarını filmlerine yansıttı.

Bu başarılı ve eğitici belgeselde Hitchcock’ın Saboteur, The Lodger, Rear Window (Arka Pencere), The Man Who Knew too Much, Easy Virtue, Vertigo, Notorious (Aşktan da Üstün), I Confess, The 39 Steps, Rope, The Birds (Kuşlar), Marnie, Topaz, Torn Curtain, Strangers in the Train filmlerinden sahneler yer almaktadır.

Filmin Özel Bölümler’inde Notorious (Aşktan da Üstün) filmini yönetmenler yorumluyorlar, Peter Bogdanovich Hitchcock’ı anlatıyor, Richard Linklater Truffaut’yu anlatıyor, Rope (Ölüm Kararı) filmini yönetmenler yorumluyorlar, belgeselin yönetmeni Kent Jones ile söyleşi yer alıyor.


Hitchcok / Truffaut Yönetmen: Kent Jones Oyuncular: Alfred Hitchcock,
François Truffaut, Wes Anderson, Olivier Assayas, Peter Bogdanovich,
Arnaud Desplechin, David Fincher, James Gray, Kiyoshi Kurosawa,
Richard Linklater, Paul Schrader, Martin Scorsese / 2015, 77 dakika,
BirFilm / Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr