Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde Ciner Grubuna bağlı Park Elektrik’e ait bakır madeninde 2 gün önce gece vardiyasında işçiler çalışırken meydana gelen göçükte 9’u kamyon şoförü, 7’si kepçe operatörü olmak üzere 16 işçi göçük altında kaldı. Şu ana kadar 5 işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

Siirt Valisi yaptığı açıklamada 1 milyon metreküp toprağın kaydığını, ancak göçüğün meydana geldiği alanda mühendislerin yaptığı ölçümlerde ise7 palyenin (basamak) çöktüğünü ve bunun da ortalama iki buçuk milyon metreküp toprağa denk geldiğini aktardı. Arama kurtarma çalışmalarına başlanması için açılan yol açma işlemi halen tamamlanmadı. Çalışmaların çok ağır ilerlemesinden dolayı işçilerin aileleri zaman zaman sinir krizleri geçiriyor.

3 AY ÖNCE YAŞANAN GÖÇÜĞE RAĞMEN...

Maden köyü içinde 2004’te kurulan ve aralıksız maden çıkarılan ocakta, 3 ay önce yine göçük yaşandı,yaşanan bu göçüğün görüntüleri tüyler ürpertiyor.

Madeni temizleme çalışması iki ay sürdü. Bu süre zarfında madenin belirli kısımları çalıştığından dolayı üretim düştü. Maden temizleme çalışmalarının ardından üretim farkının kapatılması için yeniden tam kapasite çalışmaya başladı. İş makineleri tarafından açılması gereken basamaklar dinamitlerle açıldı. İşçiler patlatılan dinamitlerin göçüğe davetiye çıkarttığını savunuyor.

KAZA DEĞİL CİNAYET

Evrensel'de yer alan habeere göre, Daha önce de defalarca kazaların olduğu 12 yıllık madende çalışan işçilerin anlatımları tüyler ürpertti. Madende çalışan işçiler, göçükten önce çatlakların oluştuğunu, ancak önlem alınmadığını aktardı. İşçiler 2 hafta önce madende çalışan arkadaşları Fatih Durak’ın da başına taş düşmesi sonucu yaşamını yitirdiğini aktardı.

GÖÇÜK GÖZ GÖRE GELDİ

İsmini vermek istemeyen işçiler, madende birçok kez benzer kazaların olduğunu ve işçilerin erken davranmasıyla ölümden kurtulduklarını dile getirdi. Şirketin daha fazla üretim için can güvenliğini hiçe saydığını belirten işçiler, sürekli işletme şeflerini ikaz etmelerine rağmen idari personel müdürü Mahir Yiğit’in kendilerini işten çıkarmakla tehdit ettiğini ileri sürdü.

Maden Mühendisleri Odası: Siirt'teki maden proje dışı çalışıyordu

GÖÇÜK ALTINDA KALANLAR UYARMIŞ

Bir hafta önce palyelerde (basamak) gözle görülen çatlakların açılması üzerine işçilerin, Açık Alan İşletme Müdürü Mehmet Oğuz’u uyardığı; ancak Oğuz’un “Bir şey olmaz çalışmaya devam edin” dediği iddia edildi.

İşçilerin sorumlu tuttuğu Oğuz’un göçükten hemen sonra maden ocağından kaçtığı ortaya çıktı. İki gündür hiçbir yerde görülmeyen Oğuz’un işçilerin tepkilerinden dolayı kaçtığı iddia edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr