İngiliz haber kanalı BBC tarafından yapılan haberin son derece sorumsuzca hazırlandığını öne süren Mukadder Özden, Türkiye hakkında daha önce yapılan haber örnekleri gibi amaçlarının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu ve yaşanan münferit bir olayın tüm sektöre mal edildiğini söyledi.

Dünya tekstil sektörü için gerek kapasite gerekse üretim becerileri açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir ülke konumunda olduğunun altını çizen Özden, "Bizler de bunun bilincinde olarak bu seviyemizi daha ileriye taşımak için her platformda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye özellikle ihracat firmaları olarak 2000'li yılların başından itibaren sosyal şartlar konusunda çok iyi bir yapılanma içerisine girdi. Artan maliyetler ve rekabet şartlarının keskinleşmesi nedeniyle firmalar üretimlerini fason üretim biçimine döndürdü" dedi.

MÜNFERİT ÖRNEKMİŞ

Son 5 yıldır Suriye'nin iç sorunları neticesinde Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir mülteci akını gerçekleştiğini ve yeni bir süreç başladığını kaydeden Özden, "Kendi alt yapısını güçlendirmeye çalışan Türkiye'ye büyük bir mali yük bindi. Ne yazık ki bu konuda Birleşmiş Milletler ya da Avrupa Birliği tarafından dişe dokunur bir destek alınamadı. Bu süreç içerisinde bir yandan Suriyeli yatırımcılar diğer yandan mülteci Suriye vatandaşları Türkiye içinde kendileri bir yaşam kurmak zorunda kaldılar. O nedenle cımbızlama yaparak, bazı münferit örneklerle Türk sanayicisini çocuk emeğini sömüren, Avrupa markalarını da bu durumdan yararlanan konumda göstermek hiç adil değil. Gerçeği de yansıtmıyor" dedi.

İstanbul'da Suriyeli çocuk işçi çalıştıran ünlü markalar BBC'nin objektifine takıldı

'TEKNİK ELEMAN YETİŞTİRMEK İÇİN DAHA GÜÇLÜ TEKNİK LİSELERE İHTİYAÇ VAR'

Giyim sanayicilerinin ülkeye daha fazla girdi sağlayabilmesi için nitelikli iş gücü, maliyet ve fiyat tutturama sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini savunan Mukadder Özden, "Bu nedenle, daha kaliteli bir temel eğitim, teknik eleman yetiştirmek için daha güçlü teknik liseler, Ar-Ge gücüne sahip nitelikli üniversite eğitimi, sanayide çalışmayı özendirecek bazı sosyal güvenlik uygulamaları, imalat sanayini destekleyecek sigorta ve vergi sistemi, uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi gibi tedbirler alınmalı. Önümüzdeki yıl şubat ayında IF Wedding Gelinlik fuarımız olacak. Örneğin Mısır'ın vize konusunda sıkıntı çıkardığını duyuyoruz. Ticaretimize zarar veren bu tip pürüzler ikili görüşmelerle acilen çözümlenmeli" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama'nın ekibi, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların İngiltere'de satılan tekstil ürünlerinin üretiminde çalıştıklarını ortaya çıkarmıştı.. Türkiye'deki tedarikçi fabrikalarda gizli çekimler yapan Panorama ekibi, Marks and Spencer ve internet satış mağazası Asos tarafından satılan kıyafetlerin üretiminde çocukların çalıştırıldığını tespit etti. Ayrıca, mültecilerin Zara ve Mango'nun kot pantalon üretiminde de kayıt dışı olarak çalıştırıldığı belirlendi. Mültecilerin taşlama işlemi için kotların üzerinde tehlikeli kimyasalar uyguladıkları ancak bunu yaparken herhangi bir maske takmadıkları görüldü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr