Kurulduğu günden beri dünyayı değiştiren ürünleriyle adından sön ettiren Google bu hafta “başaramadıklarıyla” manşetlerdeydi. Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen TED konferansında sahne alan Google’un Lab X isimli araştırma geliştirme biriminin patronu Astro Teller, bugüne kadar deneyip de başaramadıkları projeleri anlattı. Teller, Lab X’in bugüne kadar hava kargo gemileri ve dikey çiflikler de dahil birbirinden çılgın projelere giriştiğini ancak bunlarda yol alamadıklarını söyledi.

Google X’in en çok konuşulan projelerinden biri dikey çiftliklerdi. Mühendisler bunların hızla artan dünya nüfusu ve kıtlık gibi sorunlara çözüm olabileceğini düşünen kurum bu konuda çalışmalara başlamıştı fakat çifliklerde pirinç ve tahıl üretimin yapılmasının mümkün olmadığı anlaşıldıktan sonra Lab X projeyi beklenilenen yararı sağlamayacağı gerekçesiyle durdurdu.

Labaratuvarın hava kargo gemileri inşa etme projesi de sadece prototipin 200 milyon dolara mal olacağı anlaşılınca rafa kaldırıldı. Ancak Teller, büyük şeyer icat etmenin tek yolunun başarısızlığı göze almak olduğunu söyleyerek Loon projesini anlattı. Dünyanın erişimi zor bölgelerinde stratosfere yerleştirilecek balonlardan internet sağlama fikri ile başlayan proje için çalışmalar devam ediyor. Bazı bilim insanları projenin başarısız olacağına inansa da Google denelere devam ediyor. Google’ın sürücüsüz otomobilleri de Lab X’te üretilmişti

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr