Google özel günlerde özel logolar hazırlamaya devam ediyor. Bunlara “Doodle” adı veriliyor. Google, Anneler Günü 'nü (Mother’s Day ) de unutmadı.

Anneleri onurlandıran bu özel günde annelere bir hediye de Google'dan geldi.
Anneler Günü her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanılır ve değişik ülkelerde kutlanır. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alınır ve Annelere kutlama mesajları veya şiirler yazılır,gönderilir. Anneler Günü 2016 yılında 8 Mayıs 2016 Pazar gününe denk gelmektedir.

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneler gününün nereden kaynaklandığını anlatanlar günün yaratıcısı olarak hep annesini kaybetmiş olan küçük bir kızdan bahsederler. Gerçekte ise bu fikri hayata geçiren Anna Jarvis annesini 1905 yılında kaybettiğinde 41 yaşındaydı.
Asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu Anna Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’de, Philadelphia’da yaşamaya ve çalışmaya başladı. Üç yıl sonra 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetti. Sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen öldükten sonra “Ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediği”ne inanıyor ve bunun ezikliğini duyuyordu.

İki sene sonra Mayıs’ın ikinci pazarında, annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırdı ve bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini ilk onlara açtı. Fikir kabul gördü, anneler memnun kaldı, babalar itiraz etmedi, Amerika’nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteği sağladı.

İlk anneler günü Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de, 407 çocuk ve annesinin katılımı ile kutlandı. Jarvin her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane verdi. O günden sonra, temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil Amerika’da anneler gününün sembolü olarak kabul edildi.

ANNELER GÜNÜNÜN RESMİYET KAZANMASI

Annesinin ölümünden sonra, Annesi ile yeteri kadar ilgilenemediği sebebi ile kendisini suçlu hisseden Anna Jarvis artık bir bir amaçlarına ulaşmaya başlar! Son olarak bu çığ gibi büyüyen harekete resmiyet kazandırmak ister… Bunun için başta Eyalet Başkanına, ardından da Amerikan Senatosu’na sayısız mektup yolladı! Takvimler 8 Mayıs 1914 tarihini gösterdiğinde ise Başkan Wilson tarafından imzalanarak resmiyet kazandı…

TÜRKİYE’DE ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye'de Anneler Günü Kabul Edildi “Nene Hatun” Yılın Annesi seçildi (1955)
Türk Kadınlar Birliğinin girişimleri ile 5 Mayıs 1955 tarihinde mayıs ayının ikinci Pazar günü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ‘'Anneler Günü'' olarak kutlanması kararı verildi. O yıl yılın annesi olarak 93 harbinin meşhur kahramanlarından 98 yaşında ki Erzurumlu Nene Hatun seçilmişti.
2016 Anneler Günü nedeniyle dünyaca ünlü arama motoru Google bu özel günü ana sayfasından doodle yaparak dünyaya duyurdu. Peki Google tarafından doodle yapılan Anneler Günü nedir? Anneler Günü tarihçesi ve bilmediğiniz herşeyi haberimizde sizler için derledik.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr