Teknoloji devine 1 milyar dolarlık bir ödeme yapan Google’ın iPhone ve iPad ürünleri aracılığıyla yapılan arama gelirinin belirli bir yüzdesinide teknoloji devine ödedi.

Bloomberg tarafından sunulan rapora göre 2014 yılında arama motoru devi Google, iOS’taki varsayılan arama motoru olarak kalmaki için teknoloji devine 1 milyar dolarlık bir bedel ödemiş. iPhone ve iPad ürünleri aracılığıyla yapılan arama gelirinin belirli bir kısmınında şirkete ödendiği belirtilen rapordaki detaylar ise şirketin Oracle ile devam eden telif hakkı mahkemesine ait belgelerde ortaya çıktı.


Arama motoru devinin iOS’ta uzun süre boyunca arama motoru olarak kalması konusunda çeşitli spekülasyonlar ortaya atılmıştı. Ancak iki şirket ödeme konusunda herhangi bir açıklamada bulunmamıştı. İki dev şirket arasında yapılan anlaşma şartları telif davasında sunulan potansiyel zarar ve gider belgelerinde açıkca yer alıyor. Aslında davanın en ilginç noktası ise elektronik mahkeme kayıtlarının ani bir şekilde ortadan kaybolması. Bu nedenle an itibariyle ilgili belgelere ulaşmak mümkün görünmüyor.
Java API’lerinin Oracle’ın ilk izni olmadan kullanılması nedeniyle Google ve Oracle arasındaki gerginlik 2010 yılında mahkemeye taşınmıştı. Teknoloji devi bu durum karşısında API’lerin telif hakkı olmadığını öne sürdü ve 2012 yılında jüri arama motoru lehine karar vermişti. Geride bıraktığımız Haziran ayında yüksek mahkeme tarafından dava reddedildi ve bir alt mahkeme tarafından dosyanın incelenmesi konusunda karar kılındı.
Yani dava hala devam ederken, sonuç olarak Oracle’ın davayı kazanması durumunda arama motoru devi Android N öncesindeki sürümlerden sorumlu tutulabilir.

Logitech K380 Bluetooth Klavye İncelemesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr