Meraklıları tarafından Güvercin sevgisi vaz geçemediği tarifi olmayan gizemli güzel bir tutkudur.

Hayvan sevgisi insanlar için bir çok kötülüğün önüne geçen sosyal paylaşım dünyasıdır. Bu sevginin içerisinde en önde gelenlerden birisi güvercin besleme sevgisidir. Etrafımızda ve dostlarımız dan hep duyar yada çatı, teras, çatı arasında güvercin besleyen meraklıların
rengarenk güvercinlerini görürüz kimi zaman. Sadece ev ve evcil ortamda yaşayan evcil güvercinler şaşılacak derecede bir çok ırka sahiptir. Aynı şekilde o ırklar kendi içlerinde de 10 'larca çeşidi vardır. Guvercin.com sitesi bu tür ırkları görebileceğiniz, besicilerle iletişim kurabileceğiniz çok güzel bir platform. En önemlisi güncel ve her an bilgi alabileceğiniz güncel bir kaynak.
 
Şöyle kısaca bir kuş bakışı yaptığımızda karşımıza çıkan en önde gelen türler, Taklacı güvercin, Şebab, Posta, Adana Bağdat dediğimiz doğu bölgesinin iri ve uzun uçucuları, Bango, Dönek, Bursa, Mardin, Ala, Tavus, Demkeş, İspir, Baska ve Osmanlı döneminin meşhur devlette görev alan Ateşe'lerine hediye yolladığı ve halk tarafından beslenmesi yasak olan saray kuşlarından Hünkari ve kelebek güvercini gibi net ırk olan örnekler verebiliriz .
 
Sadece bir kuş gibi algılanan bu hayvan türü, ırk ve özellikler içerisine girdiğinizde iyi bir besici olabilmeniz için belki de seneler gerekmektedir. Her kuş ırkı neredeyse tam anlamı ile başlı başına bir branş ve farklı özelliklere sahiptir. Her ne kadar sadece buğday ile beslenen bir hayvan gibi gözükseler de çok fazla detay barındırmaktadırlar. Taklacılar ( Mardin ) , uzun uçucular ( paçasız mısıri ırk), Filo uçucuları ( Doğu bölgesi ırkları), dönenler ( Kelebek, dolapçı) yüksek uçucular ( ispir, bango) ve sadece süs olarak beslenen Hünkari ve satılık güvercin fiyatları 20 TL 'den başlayıp 10.000 TL - 20.000 TL - 30.000 TL - 40.000 TL 'leri bulan Şebab ırkı gibi .. Bun ırkların her birinin eğitimleri ve beslenmeleri farklı ve bir o kadar da seyisleri farklıdır. Eski güvercin ustalarına baktığımızda iyi bir güvercin ırkına yada sadece iyi bir güvercine sahip olmak için bir ömür verenler olduğunu da biliyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr