Deutsche Welle Türkçe'de yer alan bir habere göre, aynı zamanda liderliğini yürüttüğü Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) teleizyon kanalı CDU-TV'ye konuşan Başbakan Angela Merkel, 'insanların ülkelerinden kaçmalarına yol açan nedenlere karşı mücadelede ve insan kaçakçılarıyla savaşta Türkiye ile varılan mutabakatın büyük rol oynadığını' ifade etti.

'Gizli Türkiye belgesi'ne değinmedi

CDU-TV'ye verdiği demeçte tartışmalara yol açan 'gizli Türkiye belgesi'ne değinmeyen Başbakan Angela Merkel, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına yönelik şu açıklamada bulundu:

"Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum: İnsanları ticaret öğesi olarak gören, hayatlarını tehlikeye atan yasadışı insan kaçakçılığını önlemek istiyorsak bunun başka yolu yoktur. Menşe ülkelerle konuşmak, orada kalkınma yardımları sunmak ya da Türkiye ile yaptığımız gibi insanların ülkelerinin yakınında insana yaraşır koşullara sahip olmaları için mültecilere yardım sağlamak zorundayız"

"Almanya ve Türkiye arasında özel bir bağ var"

CDU-TV'ye verdiği demecin ardından Almanya Yazı İşleri Ağı'na konuşan Angela Merkel, 'Almanya ve Türkiye arasında özel bir bağ olduğunu ve bu bağın böyle kalmaya devam edeceğini' söyledi. 'Alman-Türk ilişkilerini özel yapan, 3 milyon Türk kökenli kişinin Almanya'da yaşıyor olmasıdır' diyen Almanya Başbakanı, "Türkiye için de şu geçerli: Gerginlik yerine iyi bir ilişkiyi tercih ediyorum ve bu ruhla Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmelerimi yürütüyorum" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, önemli bir NATO müttefiki"

Çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye açısından kötü bir kırılma noktası olduğunu söyleyen Merkel, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ifade etti. Belirli sorunların çözümü için Türkiye'nin önem taşıdığına dikkat çeken Başbakan Merkel, "Türkiye'nin özellikle Suriye'de devam eden dramda rol oynadığını" belirtti.

Türkiye'nin 3 milyon mülteciyi kabul ettiğine de işaret eden Merkel, "Bu büyük bir başarı. Türkiye, Suriye'deki insani felaketin çözümüne büyük katkı sağlamış bir ülkedir" dedi.

Almanya’ya göre Türkiye ‘İslamcıların eylem platformu’

Almanya'dan 'gizli Türkiye belgesi' için art arda açıklamalar: Kaçamak sözler...

Merkel'den burka açıklaması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr