Ghobadi'nin Türkiye'deki yapım şirketi Mij Film'den çıkan bir diğer filmi Sınırda Yaşam (2015) ise Berlin Uluslararası Film Festivali'nin ‘Kuşak’ bölümünde özel bir gösterimde yer alacak. Film, IŞİD saldırıları sonucu Kobane ve Şengal'den kaçanların kamplardaki yaşamını 8 çocuğun kamerasından anlatıyor.  

Sınırda Yaşam  

Suriye ve Irakta IŞİD’in saldırıları sonucu kamplara yerleşen çocuklar ve ailelerinin yaşamlarını konu alan film, aynı zamanda çocuklar tarafından çekilmiş olmasıyla dikkat çekiyor. Mij Film tarafından hayata geçirilen projenin amacı, eğitmenler eşliğinde çocuklara sinemanın temellerini öğreterek çocukları kendi hikayelerini anlatmaya teşvik etmek. IŞİD ve mültecilik konusu gündemden düşmezken, bu durumun vahşetini birinci elden tecrübe edenlerin gözünden anlatılan film, çocuklara verilen kamera eğitimi sayesinde sürdürebilir bir proje olarak da ortaya çıkıyor. Film dünya prömiyerini Güney Kore’de Busan Uluslararası Film Festivali’nde yaptı. Sınırda Yaşam, Şubat ayında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Kuşak bölümünde özel bir gösterimle seyircilerle buluşacak.   

Ülkesiz Bir Bayrak  

Bahman Ghobadi’nin  kurgu-belgesel filmi Ülkesiz Bir Bayrak, Helly Luv ve Nariman Anvar’ın savaş ve IŞİD gerçeğiyle mücadele eden toplumları için verdikleri çabaları anlatıyor. Kürt pop şarkıcısı olan Helly Luv, Kürdistan’ı popüler kültürün içine yerleştirip uluslararası dikkat çekmek isterken, aynı zamanda mülteci kampındaki çocuklara müzik eğitimi verir. Meşhur bir pilot olan Nariman ise, bir kaza sonrasında bacağını kırmış, bir sure uçamayacak durumdadır. Erbil’deki çocuklar için bir uçuş kursu yürütmektedir, fakat kazası sonrası kimse kursa devam etmek istemez. Nariman, farklı yörelerden kaçmak zorunda kalan ve mülteci kamplarında yaşayan çocukları kursa alır, ve beraber bir uçak inşa ederler. İki hikaye ilerledikçe, Kürdistan’ın zor hayat koşulları da gözler önüne serilir. Film, Ekim ayında dünya prömiyerini Busan Uluslararası Film Festivali’nde yaptıktan sonra Emin Alper’in Abluka’sının ve Senem Tüzen’in ‘Ana Yurdu’nun da ödül aldığı ‘Asya’nın Oscarları’ olarak bilinen 9. Asya Pasifik Film Ödüllerinde yarıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr