15 Nisan 1989'da Sheffield'daki Hillsborough Stadyumu'nda Liverpool ile Nottingham Forest takımları arasında oynanan Federasyon Kupası yarı final maçında yaşanan panik sırasında, 96 Liverpool taraftarı ezilerek ölmüş, 766 kişi de yaralanmıştı.

Jüri üyeleri bu felakete polisin hatasının yol açmış ya da katkıda bulunmuş olduğu sonucuna vardı.

Polisin 27 yıl önce yaşanan olay sırasında, bu tür olaylarda uygulanan acil önlemleri almakta geciktiği, bu yüzden ambulansların gelişinin de geciktiği kaydedildi.

Soruşturma Liverpool taraftarlarının, çok sayıda insanın ezilmesiyle sonuçlanan bu panikte sorumluluğu olup olmadığı sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi.

AİLELERİN SEVİNCİ

Olayda taraflarların "cinayete kurban gittiği" kararı açıklandığında ölenlerin yakınlarının sevinç içinde kucaklaştıkları ve kararı kutladıkları görüldü.

Aileler adına yapılan açıklamada, jürinin vardığı sonuçların taraftar ailelerinin uzun adalet mücadelesini tamamen haklı çıkardığı kaydedildi.

Aileler bu süreç içinde polisin, taraftarları sorumlu göstererek kendi sorumluluğunu örtmeye çalıştığını savunuyorlardı.

Stadyumun yapısal eksikliklerinin de felakette rol oynadığı sonucuna varan jüri şu noktaları vurguladı:


- Polisin hataları turnikelerde tehlikeli bir durum doğmasına sebep oldu

- Polis amirlerinin eksiklikleri tribünlerde ezilmelere yol açtı.

- Polisin çıkış kapılarını açma kararında hatalar yapıldı.

- Stadyumun yapısındaki yanlışlıklar da felaketi büyüttü.

- Hillsborough stadyumunun güvenlik belgesinde hata vardı.

- Polis acil durum alarmına geçmekte gecikti.

- Ambulans da dahil acil hizmetler gecikti.

STATLARDA YENİ DÜZEN

Yargı kararları daha önce yürütülmüş soruşturmalar ve hazırlanmış raporlarla da tutarlı.

İngiltere hükümeti süren davadan bağımsız olarak, dünyada da büyük yankı uyandıran bu facia hakkında kısa süre içerisinde soruşturma başlatmıştı.

Soruşturmayı üstlenen savcı Lord Peter Taylor, 30 günlük çalışmanın ardından futbol tarihine "Taylor Raporu" olarak geçen iki rapor hazırladı.

İlk rapora göre, felakete sebep olan en büyük etken, polisin görevini doğru şekilde yerine getirmemesiydi.

Rapora göre, turnikesi bulunmayan kapıların açılması, içeri giren taraftarların boş olan kısımlara yönlendirilmemesi ve polisin ihmalkârlığı, olayları bu noktaya taşıyan ana nedenlerdi.

İkinci rapor ise bir daha böyle faciaların yaşanmaması için stadyumlara getirilecek yeni düzenlemeleri sıralıyordu.

İngiltere'de saha ile tribünler arasındaki bariyerlerin kaldırılması ile tribünlere oturma gruplarının yerleştirilmesi, Hillsborough'daki faciadan sonra Taylor Raporu'nun önerileriyle uygulamaya konmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr