Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla biraraya gelen çok sayıda gençlik örgütü, 6 günden bu yana gözaltında tutulan ve açlık grevinde olan 11 kişinin serbest bırakılmasını istedi. SGDF’liler, İzmir’de gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılması talebiyle HDP Kadıköy İlçe binasında 48 saatlik dönüşümlü açlık grevine başladı.

Taksim’deki İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde dün düzenlenen basın toplantısında gençlik örgütleri adına açıklamayı Suruç gazisi ve SGDF üyesi Ceren Çoban yaptı. Çoban, Tunceli’de Suruç gazilerinin bulunduğu evlere şafak operasyonu yapıldığını, Ankara Tuzluçayır’da üniversite öğrencilerinin tutuklandığını, ardından da İzmir ve Balıkesir’de SGDF üyelerinin gözaltına alındığını anlattı.

‘Şeker ve su dahi verilmiyor’

İzmir’de 23 Ağustos günü gerçekleşen operasyonda Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yırtıldığını, “Adalet mücadelemizi yıldıramayacaksınız” yazılı panonun karalanarak “Geldik, yoktunuz” yazıldığını anımsatan Çoban, aralarında SGDF üyesi Okan Danacı, Ulaş Alankuş, Zafer Aydın’ın Gözde Sivalıoğlu ve SGDF Eşbaşkanı Oğuz Yüzgeç’in de aralarında bulunduğu 11 kişinin keyfi gözaltı uygulamasına maruz kaldığını öne sürdü.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Gülhan Kaya ise şunları kaydetti: “Özellikle 1 yıldır Suruç katliamından bu yana Suruç gazilerine dönük saldırılar, gözaltılar ve ev baskınları da göz önünde bulundurulduğunda esasında aynı komplonun aynı saldırıların bu biçimde devam ettiğini görmeliyiz. Demokratik kamuoyunu bu saldırılar karşısında direnen sosyalistlerin yanında olmaya çağırıyoruz.”

31 bin kişi tahliye edildi

Koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak, bir yıl erken tahliye edilebilmesine ilişkin düzenleme kapsamında şu ana kadar 31 bin 482 hükümlünün tahliye edildiği belirtildi. Tahliyelerin 6 bin 456’sı kapalı, 25 bin 26’sı ise açık cezaevlerinden gerçekleşti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr