14 üniversiteden öğrenci kulüplerinin bir araya gelerek hazırladıkları, Kadıköy Belediyesi’nden sadece mekân, ses ve ışık sistemleri desteği alınan bağımsız organizasyon Kadıköy Gençlik Festivali’nin bugün başlaması planlanıyordu. Festival kapsamında semtteki parklar, kültür merkezleri ve sokaklar 9 gün boyunca üniversiteli gençlerin konser, tiyatro ve gösterilerine ev sahipliği yapacaktı. Ancak festival dün yapılan son dakika toplantısıyla iptal edildi. Kadıköy Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürlüğü’nün çağrısı üzerine Kaymakamlık binasında yapılan, Kadıköy Belediyesi temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, organizasyondan sorumlu üniversiteli gençlere festivalin yapılamayacağı açıklaması yapıldı. Edinilen bilgiye göre söz konusu toplantıda kararın gerekçesi ‘IŞİD’in terör eylemi yapacağına dair istihbarat’ ve “güvenlik önlemi” olarak gösterildi. Ayrıca gençlerin “açıkhavadaki etkinlikleri iptal edip kapalı mekânlardaki tiyatro oyunları ve konserleri yapma” önerisi de kabul edilmedi. Edinilen bilgiler arasında, toplantıda “Ankara’nın da devreye girdiği” yönünde bir bilgi paylaşıldığı ve Kadıköy Belediyesi üzerinde “bu işin ciddiyetinin anlaşılması” baskısı oluşturulduğu da bulunuyor.

Kaymakamlık: Önceliğimiz güvenlik

Kaymakamı Tuncay Sonel, konuya dair gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Gençlerimiz bizim için çok önemli. Onlar bizlere emanet. Kültür ve sanata her daim önem vermekteyiz. Ama güvenlik bizim önceliğimiz. Görülen lüzum üzerine bu kararı aldık.”

Ancak iptal kararı, Kadıköy’de yapılan ‘hayır’ eylemlerinin önüne geçilmek istendiği şeklinde yorumlanıyor. Ayrıca Kadıköy’de temmuzda yapılacak Çocuk Tiyatrosu Buluşması ile ağustostaki Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali’nin de benzer engellerle karşılaşabileceğinden endişeleniliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr