Avrupa İlerici Çalışmalar Vakfı (FEPS) ve Toplumcu Düşünce Enstitüsü, Türkiye’deki gençlerin siyasete bakışı, siyasete katılımda karşılaştığı engeller ve siyasetten beklentilerini anlamaya yönelik araştırma yaparak, “Milenyum Diyaloğu Raporu”nu açıkladı. Rapor, 15-34 yaş arasındaki bin 137 gençle yapıldı.

Aralık 2015’te yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, gençlerin dörtte üçü mutlu ve iyimser.

* Genel anlamda hayatından memnun olanların oranı ise yüzde 72, geleceği hakkında iyimser olanların oranı ise yüzde 73.

* Katılımcıların, yüzde 38’i siyasetle oldukça ilgili olduğunu söylüyor.

* Milenyum kuşağına dahil Türk gençlerinin yüzde 78’i siyasetçilerin gençlerin görüşlerinin çoğunu dikkate almadığını düşünüyor.

* Gençler ayrıca, gelecekteki yaşam kalitesi üzerinde “eğitim olanağının” ve “Türkiye’nin ekonomik durumunun” en fazla etkisinin olacağını belirtiyor.

* Gençler sosyal medyada görüşlerini paylaştığını söylüyor. Ancak, görüşlerini paylaşmaktan korktuğunu belirtenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu kişiler görüşlerini açıklamanın kariyerlerini olumsuz etkilemesinden veya yasa yoluyla aleyhlerinde kullanılmasından korkuyor.

* Oy vermek istemeyenler birinci neden olarak “siyasetçilere güvenmemeyi” gösteriyor.

Apolitik değil antipolitik

Toplumcu Düşünce Enstitüsü Başkanı Nebil İlseven, bu çalışmanın son 3 yıldır FEDS tarafından dünyanın çeşitli ülkelerinde yapıldığını, Türkiye’de de ilk kez gerçekleştirildiğini söyledi. İlseven “Onların da bu araştırmayı yapmasının nedeni, oralarda da Türkiye’deki gibi gençlerin siyaset kurumuna yakın durmayışı hatta uzaklaşıyor olmasından kaynaklı. Bu da siyaset kurumunun etkinliğini ve kendini yenilemesini olumsuz etkiliyor. Türkiye olarak benzer durumdayız. Gençlik, diğer ülkelerdeki gibi siyasetten uzak duruyor, hatta uzaklaşıyor. Türkiye’deki gençlik apolitik değil, antipolitik. Bugünkü kurumu, uygulamaları ve yapıyı reddediyor. ‘Bu benim beklentilerimi, bu benim ideallerimi, benim ihtiyaçlarımı karşılamayan bir yapı’ diyor. Güzel bunu söylemek ama bunu anlamamız ve buna göre siyaset ile gençliği yeniden buluşturmamız lazım. Daha yerinde, verimli politikalar üretilmesine yardımcı olsun diye bu araştırmayı ülkemizde de yaptık” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr