Uluslararası Antalya Üniversitesi, TNS ortaklığıyla Türkiye çapında 18 ilde 18 yaş ve üzeri 1514 kişi ile yüz yüze bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada yer alan sonuçlara göre, lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yüzde 38.9’u “iş seçiminde kriteri olmadığını belirterek, fark etmez” yanıtını verdi. 18- 34 yaş arasındaki gençlerin %31’i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek isterken, gençlerin %25’i “mezun olduktan sonra henüz ne yapacağını bilmediğini, henüz düşünmediğini” ifade etti. Gençler arasında en popüler mesleğin de sorulduğu araştırmada; %16 ile mühendislik en gözde meslek oldu.

Kazancı için doktorluk

Tüm yaş gruplarında ise Türkiye’nin gözde mesleği yüzde 17 ile doktorluk oldu. Avukatlık yüzde 25.6 ile Ege Bölgesi için en gözde meslek olurken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde mesleği ise Türkiye ortalamasının üstünde (%26.4) doktorluk olarak öne çıktı. Doktorluğu meslek olarak seçmek isteyenlerin ilk 5 tercih sebebi ise şöyle; %13’ü kazancı iyi olduğu için, %12’si saygın bir meslek olduğu için, %9’u sevdiği, %8 iş imkânı çok olduğu için, %6’sı ise hayalindeki meslek olduğu için bu mesleği tercih etmek isteyeceğini belirtti. Öğretmenliği seçmek isteyenler ise; %23 oranla sevdiği için bu mesleği tercih etmek isteyeceğini söylüyor. Avukat olmak isteyenlerin %13’ü sevdiği için, %11’i kazancı iyi olduğu için tercih edeceğini belirtiyor. Polis olmak isterdim diyenlerin %25’i sevdiği için, %21’i ise hayalindeki meslek olduğu için seçmek istediklerini belirtti. İş imkânının çokluğu sebebiyle polisliği seçenlerin oranı %8 olurken, saygın bir meslek olduğu için seçerim diyenlerin oranı %4 oldu. Polisliği maddi getirisi için seçmek isteyenlerin oranı ise sadece %1.

Eğitime devam

Araştırma kapsamında görüşülen lise ve üniversite öğrencilerinin yaklaşık olarak üçte biri hem çalışıp hem yüksek lisans yapacağını belirtiyor. Gençlerin %31’i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek istediğini belirtirken, %24,9’u henüz ne yapacağını bilmiyor, %24,3’ü ise bir şirkette çalışmak istiyor. Kırsal kesimde yüksek lisans yaparken çalışmak isteyenlerin oranı %55,7 iken bu oran kentte %25,5’e düşüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr