Diyarbakır’da 7 Haziran seçimlerinden önce HDP mitingine yönelik bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan’a protez bacak takılması için yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın patlamadan hemen sonra 400 bin TL tutarındaki protez ve tedavi masraflarının karşılanması için sinemacıların başlattığı kampanyada sadece 7 bin TL toplanması üzerine başlatıldığı belirtildi.


Tezgahın yanında yakalandı


Ortadoğu Sinema Akademisi çalışanlarından, sanat yönetmeni ve yönetmen olan Lisa Çalan (28), 5 Haziran’da HDP’nin son seçim mitingine katılmak için geldiği İstasyon Meydanı'ndan kuzeninin düğününe gitmek için erken ayrılmak istedi. Ablasının, ‘eve gitme buradan düğüne gidelim’ ısrarlarına ve arkadaşlarının ‘bu yoldan gitme, kalabalık sıkışırsın’ uyarılarına rağmen kalabalığa giren Çalan, tam da patlamanın olduğu trafonun bulunduğu noktada sıkıştı ve terk edilmiş çay tezgahının yanındayken meydana gelen patlamayla iki bacağını da kaybetti.

Çalan’a, peşi sıra geçirdiği ameliyatlar ve tedavi sonrasında, kaliteli ve sağlıklı 2 protez talebi devlet tarafından karşılanmadı ve sadece düşük kalitede bir protez önerildi. Çalan da bunun üzerine Türkiye’de protez bacak maliyeti yüksek olduğu için Almanya’ya gitti. Burada iki protez bacak için 400 bin TL talep edilen Çalan için bir yardım kampanyası başlatıldı ancak sadece 7 bin TL toplanabildi.


Siteden kampanya

Bunun üzerine Çalan için başlatılan yeni bir kampanya çerçevesinde İndiegogo’nun generosity.com adresinde “Umuda bomba işlemez: Lisa, filmlerini çekmeye devam etmeli!” başlığıyla bir sayfa açıldı. Sayfada Çalan’ın tedavi süreci ve protez bacakların bir an önce takılmaması halinde proteze uygunluğunu kaybedebileceği şöyle anlatıldı:

“Protez takılana kadar Lisa’nın vücudunun proteze uyumlu hale gelmesini sağlayacak 2 aylık bir tedavi süreci olacağı düşünülüyordu. Ne mutlu ki Lisa'nın kaslarının ve vücudunun şimdiden proteze uygun olduğu ve protezin hemen takılabileceğini öğrendik. Bu arada takılacak protezlerin taksitlendirilmesi talep edildi ve firma tarafından bu talep kabul edildi. Bir an önce Lisa’nın protezlerine kavuşması gerek aksi taktirde süreç uzarsa, Lisa’nın kaslarının zayıflayabileceği ve proteze uygunluğunu kaybedebileceği söyleniyor.

Lisa güldükçe içimize ırmaklar, okyanuslar akıyor. Biz tek parça bedenimizle mutsuzken, onun kudreti ve metaneti bize umut oldu ve ondan çok şey öğrendik. Lisa gibi toplumsal meselelere öncelik veren kadın sinemacılara Türkiye ve dünya sinemasının ihtiyacı var. Lisa ayaklandığında hepimize yol göstereceğine ve ortaya koyduğu üretimlerle, farkındalık yaratacağına inanıyoruz.”

Çalan, Zimanen Çiya (Dağların Dili) filminde senarist- yönetmen, Vesarti (Gizli), Bermayi (Arta Kalan) filmlerinde oyuncu ve sanat yönetmeni, Defter filminde sanat yönetmeni, Nisebina Rengin (Nusaybin’in Rengi) filminde yardımcı yönetmen, Denge Kolanan (Sokağın Sesi) filminde kurgu görevlerini üstlenmişti. Şimdi protez bacaklarının takılmasını ve yeniden  sinemaya dönmeyi umut ediyor…

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr