Geçen 21 Ağustos'ta bir tur firmasının organizasyonuyla Çeşme'den Yunan Adaları turuna çıkan yolcu gemisi,  iddiaya göre Rodos Adası'ndan yaklaşık 3 saatlik gecikmeyle kalktı. Programdaki Mikonos Adası'na, açıklanan saatte varılamaması ve bu adaya yanaşılmayıp, açık denizde 8 saat beklenilmesi, yolcuları çileden çıkardı. 23 Ağustos sabahı resepsiyona defalarca giderek gecikmelerin ve Mikonos Adası'na yanaşılamamasının nedenlerini öğrenmeye çalışan yolcular, hiçbir açıklama yapılmaması üzerine saat 15.30'da geminin Grand Salonu'nda toplandı.   Yolcular, kaptanın ve tur yetkililerinin açıklamada bulunmamasını protesto ederek, aralarında bulunan avukat aracılığıyla bir tutanak tuttu. Yolcuların ısrarlı tutumu karşısında saat 16.00 civarında yolcuların toplandığı salona gelen geminin Operasyon Müdürü, hava şartları nedeniyle Mykonos Adası'na yanaşılamadığını, gemi kaptanının 'mücbir sebep' nedeniyle rota değiştirebileceğinin sözleşmede belirtildiğini belirtip, Syros Adası'na doğru rotalarına devam edeceklerini açıkladı.
Yolcular yapılan açıklamadan tatmin olmayarak, Mikonos Adası'na irili ufaklı birçok geminin yanaştığını gördüklerini belirtti. Hava sıcaklığını 30 derece ve denizin de sakin olduğunu belirten yolcular, geminin 1973 yapımı eski bir gemi olmasına dikkat çekerek tuttukları tutanağı imza altına aldı.
'HUKUKÇUYUM, MÜCBİR SEBEBİN NE OLDUĞUNU İYİ BİLİYORUM'   Bugün saat 07.00 sıralarında Çeşme Ulusoy Limanı'na dönen gemiden inen yolcular arasında bulunan avukat Serkan Duman, yaptığı açıklamada, Mikonos Adası yerine Syros Adası'na gitmeyi hiçbir yolcunun istemediğini belirterek, şunları anlattı:   "Bilgi kirliliği vardı. İnsanlar ciddi bir şekilde mağdur edildi. Herhangi bir şekilde özür dahi dilemediler. Bir saat sonra, 'Kapınızın altından bir bildiri atacağız. Belirli bir ücret iadesi yapılabilir' diye bilgi verildi. Hava şartlarının uygun olmaması durumunda kaptanın takdir hakkı olduğu söylendi. Ama kesinlikle hava muhalefeti yoktu. Limana giren çıkan gemileri de gördük. 'Mücbir sebep' deniliyor. Ancak ben avukat olduğum için mücbir sebebin ne olduğunu iyi biliyorum. Bu, mücbir sebebe girmiyor. Gemideki yolcularla birlikte sosyal medyada bir grup kurduk. Herkes iletişim halinde olacak. Belirli bir dava yığını firmayı bekliyor. Bize açıklama yapmaya yetkili insanlar dahi hepsi farklı bir ağızdan konuşuyor. Birisi 'Hava muhalefeti' diyor, birisi 'Rodos'tan geç çıktığımız için' diyor, birisi de 'Yunan otoriteleri bize izin vermedi' diyor. Hepsinin farklı bir açıklaması var. Bu insanlar toplanıp, 'Yaptıkları yanlışı nasıl meşrulaştırabiliriz' diye konuşmamışlar dahi. O kadar basiretsizler ki bize çıkıp da düzgün bir açıklama yapamadılar. Hiçkimse doğru bir bilgi vermedi. Bizim asıl sinirlendiğimiz olay da bu insanlara bizim canımızın emanet edilmesi ve bu insanların bizim akıllarımızla dalga geçiyor olmaları. Çok mağduruz. Firmayı arıyoruz, gemi kaptanının böyle bir hakkı olduğunu söylüyorlar. Gemi kaptanının böyle bir hakkı yok. Hukukçu insanlarız ve hangi hakların 'mücbir sebep'e girebileceğini gayet iyi biliyoruz. Böyle bir durum söz konusu değil. Rezil edildik. Hiç memnun değiliz. Gemide çok büyük olaylar çıktı. Kavgalar çıktı. Hala bir özür dahi dilenmedi. İrademiz dışında Syroz Adası'na götürüldük."   'YASAL HAKLARIMIZI ARAYACAĞIZ'   Yolculardan Akay Okutur da Antalya'dan ailece gelerek bu tura katıldıklarını belirterek, "Gemi Rodos'tan geç kalktı. Saatinde gelmediği için mi, neden olduğunu bilmiyorum, Mikonos'a yanaşamadık. Bizler de bu duruma isyan ettik. Kaptanı çağırdık, gelmedi. Tatmin edici bir açıklama yapan olmadı. Sırf Mikonos için bu yolculuğa katılanlar vardı. Biz bir yıl para biriktirip katıldık. Ama çok haksız bir şekilde mağdur edildik. Yasal haklarımızı arayacağız" dedi.   'BAŞKA GEMİLER YANAŞTI'   Tura katılan yolculardan Serkan Demir, genel olarak gemideki hizmetten memnun olduklarını belirterek, "Ama geminin rotasında sıkıntılar yaşandı. Vadettikleri yerlere götürmediler. Bize hava koşullarından kaynaklandığını söylediler. Ama geminin yanaşamayacağı kadar bozuk bir hava şartı yoktu. Başka gemiler yanaştı" dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr