Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi olan, 554 yıllık Kapalıçarşı’da restorasyon dün başladı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyonun 10 yıl sonra tamamlanabileceğini öngördüğünü belirterek, “Restorasyon çalışmalarına 200 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. Kapalıçarşı’nın altyapısı içinse İSKİ 35 milyon liralık bir çalışma yapacak” dedi. Yılda 92 milyon kişinin ziyaret ettiği tarihi Kapalıçarşı restorasyonunun ilk aşaması tarihi çarşının çatısında başladı. Klima ve çanak antenlerin yoğunlukta olduğu çatıda tonlarca ağırlıkta su depoları da bulunuyordu. Tarihi yapının duvarlarında ve tavanlarında çatlaklar oluşmuştu. Restorasyon Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Tarihi Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Ahmet Kökler tarafından dün ilk kremitin konulmasıyla başladı. Çatı restorasyonunda alaturka kiremit kullanılacağı belirtildi. Törende Başkan Demir, “Kapalıçarşı restorasyonu 2009 yılında başladığımız bir çalışmaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı’nın hem kendisini hem de etrafındaki 21 hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanı röleve restorasyon proje çalışmalarını başlattık” diye konuştu.

‘Çatı 2017’de bitecek’

Kapalıçarşı’nın restorasyonunu üç ana bölüme ayırdıklarını belirten Demir, “Bunlardan bir tanesi şu anda gördüğümüz çatı, ikincisi altyapı ve üçüncüsü ise güçlendirme çalışmaları. Kapalıçarşı’nın çatısıyla ilgili proje kurul tarafından onaylanmıştı. 2016’nın Şubat ayında ihaleye çıktık. Nisan ayı itibarıyla ihale neticelendirildi ve yer teminini gerçekleştirdik. Hedef 2017 yılının Aralık ayında çatının bütün problemlerinin bitmiş olması. Büyükşehir Belediyesi altyapıyla ilgili çalışmalar yapıyor. İSKİ’nin altyapıyla ilgili yapacağı çalışma Anıtlar Kurulu’nca onaylandı. Bütün Kapalıçarşı kapanmayacak, çarşıdaki çalışmalar akamete uğratılmayacak. Acil müdahale edilmesi gereken yerlere müdahale edilecek” ifadelerini kullandı.

‘Esnaf etkilenmeyecek'

Kapalıçarşı’daki tüm çalışmaların 10 yıl sürebileceği ve yaklaşık 200 milyon lira harcanabileceğini aktaran Başkan Demir şöyle konuştu: “Şimdiye kadar projeyle ilgili 30 milyon lira harcama yapıldı. 39 bin metrekarelik alan için 10 milyon liralık bir ihale gerçekleşti. Altyapıyla ilgili İSKİ’nin yapacağı çalışma yaklaşık 35 milyon liralık bir çalışma olacak. Restorasyonla ilgili bizim hepsini kapsayacak 200 milyon lira gibi bir ifademiz var. Bu 200 milyon lira hemen yapılacak işler değil. Kapalıçarşı gibi bir yeriniz varsa restorasyonunuz da var demektir. Esnaf restorasyon esnasında çalışmalardan etkilenmeyecek. Toplam restorasyon 10 yıl sürebilir. Düşünün ki projeyi 2009-2016 yılları arasında hazırladık. 6 yıldan fazla geçti. Projesi 6 yıl aldıysa restorasyonu 10 yılı geçer rahatlıkla"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr