Reuters ve AFP haber ajanslarının yanı sıra Britanya, ABD  ve Alman basını da habere yer verdi.   Cumhuriyet'in, Türkiye'de hükümeti eleştiren çok az sayıda gazeteden biri olduğunu  hatırlatıldı. Haberlerde dikkat çekilen nokta ise Türkiye'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan yargılananların 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabildikleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının bugüne dek 1800'den fazla kişi hakkında dava açtıkları ve bu kişiler arasında karikatüristler, eski Türkiye güzeli (Merve Büyüksaraç) ve okul çağındaki bazı çocuklar olduğu da ifade edildi.

“Türkiye’de sosyal medya kullanıcılarının hayatı tehlikede”

Almanya’nın iktidardaki CDU’ya yakın çizgideki gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) “Türkiye’de neyin doğru haber olduğunu Erdoğan belirliyor” başlıklı bir haber analize yer verdi. “Gözetim ve kilit altına almak: Sosyal medya platformlarının kontrolü konusunda Türk hükümeti herkesten ilerde. Kendilerini sosyal medyada ifade eden muhalifler tehlike içinde yaşıyor” diyen gazete, Noel günü haber ajanslarının “Türkiye’de sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili toplu gözaltı” haberleri geçtiğini hatırlattı. Medya organlarının ardından sosyal medya hesaplarına da baskın yapıldığını, Facebook’tan kendi yakınlarına seslendiğini sanan kullanıcının iktidarın hoşuna gitmeyen haber ya da yorum paylaşması halinde kendini hapiste bulabileceğini belirtti. Sadece bu yılın ilk yarısında sosyal medya paylaşımlarından ötürü 1500 kişinin mahkum edildiğini, 3 binden fazla kişiye soruşturma açıldığını aktardı. Noel günü de sosyal medya hesaplarından ötürü “binlerce kişiye daha soruşturma açıldığı” haberinin patlak verdiğine, bunların hepsinin görüşlerini açıkladıkları için terör destekçiliği ya da hükümete hakaret etmekle suçlandığına  dikkat çekti. “Sosyal medya ve Youtube gözaltılarının korkutma ve susturmayı amaçlarken sadece buzdağının görünen kısmı olduğu, ifade özgürlüğünün adım adım adı yok edildiğini, 15 Temmuz darbe girişiminden beri Kürtlerinki başta olmak üzere 100’den fazla medya organının kapatıldığını, çok sayıda gazetecinin susturulduğunu” aktaran gazete, Türkiye’de önemli bir haberin ardından yayın yasağı getirilmesi ve sosyal medyanın ulaşılamaz hale gelmesinin “normalleştiğini” kaydetti.

ŞENOL SİLİVRİ'YE NAKLEDİLDİ

Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan gazetemizin kantinini işleten Şenol Buran, Silivri Cezaevi’ne nakledildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr