ABC gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'a 'Erdoğan'ın kanlı planı' ve 'CHP kanlı planın farkında değil' başlıklı yazılarından dolayı 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' iddiasıyla açılan davada bugün karar verildi. Yanardağ, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

11 AY 20 GÜN

Yanardağ yazısında, halkın bu kaos ve istikrarsızlıkla korkutulacağını ve 'istikrar' için yeniden AKP'ye destek vermeye yönlendirileceğini iddia ederken, mahkemede geçtiğimiz bir yılın tam da kaleme aldığı iddiaların gerçekleştiği bir dönem olduğunu belirtti. Yanardağ, duruşmada yazının kaleme alındığı 7 Haziran seçimlerinden bu yana 7 bin insanın öldürüldüğünü, insanların sokağa çıkarken dahi tedirginlik duyar hale geldiğini ve tüm bunların sorumlusunun ülkeyi bu kaos ortamına sürükleyen hükümet olduğunu belirtti. Savunmasında yazıda yer verilen iddiaların aradan geçen bir senede tamemen doğrulandığının altını çizen Yanardağ, bu sebepten ötürü ceza değil ancak ödül verilebileceğini belirtti.  

Karara itiraz eden Yanardağ, "Verilen karar basın özgürlüğünü ortadan kaldırıcı niteliktedir, kesinleşmesi halinde eleştiri hakkını da tamamen yok edici bir emsal oluşturacağını düşünüyorum. Verilen ceza bana değil, bütün Türkiye'ye verilmiştir. Erdoğan'ı eleştirmeyi yasaklamak anlamına gelir" dedi.  

'ERDOĞAN ELEŞTİRİYE TAHAMMÜL ETMELİ'

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Merdan Yanardağ, ilk savunmasına ek olarak, "Yazdığım yazılar somut olgulara dayalıdır. Dava konusu olan yazımda ileri sürdüğüm bütün görüşler ve yaptığım analiz son bir yıl içindeki olaylar ve diğer gelişmeler tarafından tamamen doğrulanmış durumdadır.

Erdoğan tarafsız değil, siyasi olarak taraf olduğunu açıkça ilan eden bir cumhurbaşkanıdır. Örneğin, başkanlık sitemi tartışasında partili cumhurbaşkanlığı  düzenemesini tüm Türkiye'ye dayatmaktadır. AKP'ye oy vermeyen yüzde 50'yi aşkın toplum kesimlerini hergün ağır bir dille eleştirmekte, hatta hakaret etmektedir. böyle davranan bir cumhurbaşkanı eleştiriye de tahammül etmelidir. Kaldı ki, benim davaya konu analizim, yazdığım her şey siyaset terminolojisi ve gazetecilik jargonu içinde kaleme alınmıştır." dedi.

ANAYASA'YA AYKIRI


Erdoğan'ın 'partili cumhurbaşkanlığı' veya 'başkanlık' istediği açıkça ifade ettiğini söyleyen Yanardağ, bu sebeple Erdoğan'ın 'siyasetler üstü' bir aktör olarak görülemeyeceğini, siyaseten tarafsız olmadığını belirterek mevcut Anayasa'nın çizdiği sınırların dışına çıkmış ve bu anlamda Anayasa'yı çiğnemiş bir Cumhurbaşkanı'nın eleştiriye karşı korunmasının da hukukun temel mantığına aykırı olacağının altını çizdi.

Yanardağ, mahkemenin ilgili ceza maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını talep etti. Mahkeme aldığı ara kararla Yanardağ'ın bu talebini reddetti.

Ardından karar için ara veren mahkeme, Yanardağ'ı 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Hakim hapis cezasını 10.500 TL para cezasına çevirdi.

Merdan Yanardağ itiraz ederek kararın bozulması talebiyle Yargıtay'a başvurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr