2011 Yılında Maltepe Askeri Lisesi Yabancı Diller Bölümü'nde, Harp Okulları'na gitmeye hazırlanan son sınıf öğrencilerine, 'Game Of Thrones' dizisini izletildi. Öğrenciler 10 hafta diziyi izledi, çeviri ve benzeri çalışmalar yaptı.

30 Ekim 2011'de Balıkesir'deki Okullar Komutanlığı'na isimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu ulaştı. Mektupta, Maltepe Askeri Lisesi son sınıfta okuyan bir öğrencinin velisi olduğunu ileri süren kişi, izlettirilen dizinin çarpık ve sapık ilişkiler içerdiğini, Türkleri de barbar ve sapık dinsel törenleri olan bir kavim olarak tanıttığını öne sürdü. 2 Kasım 2011'de o dönemde lisenin Yabancı Diller Bölüm Başkanı olan Albay A.D., Öğretmen Albay Ü.K., Öğretmen Yarbay S.R.M. ve Öğretmen Yüzbaşı İ.G. ile Öğretmen Asteğmen E.Ö. hakkında idari soruşturma başlatıldı.

3 SUBAY EMEKLİ OLDU, 1 SUBAY ORDUDAN ATILDI

Soruşturma safhasında 3 subay emekli olurken, 1 subay ordudan atıldı, öğretmen asteğmen ise terhis oldu. Eski subayların TSK ile ilişkileri kesildiği için, soruşturmayı yürüten askeri savcı, dosyayı sivil savcıya gönderdi. Soruşturmayı yürüten İzmir Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özdil'in hazırladığı iddianamede, 183 öğrenci mağdur olarak yer aldı. Savcı Mustafa Özdil iddianamede, sanıkların 18 yaşından küçük öğrencilere, ders adı altında müstehcen görüntüler izleterek, müstehcenlik suçunu işlediklerine belirterek, 'Çocuğa müstehcen yayın gösterme-izletme' suçundan 5 ila 10'ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.

İzmir 41'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün 4'üncüsü yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan A.D., İ.G., Ü.K., S.R.M. ile avukakatları Mahir Işıkay ile dosyada mağdur olarak yer verilen 5 askeri öğrenci katıldı.

'İNGİLİZCEMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN İZLEDİK'

Mağdur E.K.T., Game Of Thrones dizisini izlediğinde Maltepe Askeri Lisesi 4'üncü sınıf öğrenci ve 18 yaşında olduğunu belirtip şunları söyledi:

"Biz bu diziyi yabancı dilimizi geliştirmek için toplu halde laboratuvarda bilgisayar destekli eğitim ortamında başımızda ingilizce öğretmeni varken izledik. Kendi İngilizcemizi geliştirmek maksadıyla çalıştık. Ben bu diziyi hala izlerim. Her hangi bir şekilde olumsuz etkilenmem de olmadı. Dizi +13 şeklindeydi, biz de 13 yaşından büyüktük. Ben kimseden şikayetçi değilim."

Diğer mağdurlar da aynı yönde ifade verip, diziyi İngilizcelerini geliştirmek amacıyla izlediklerini belirterek kimseden şikayetçi olmadıklarını söyledi.

'DİZİ DERS OLARAK OKUTULUYORDU'

Tanık olarak dinlenen Tolga Türkmen, 2011'de Maltepe Askeri Lisesi'nde İngilizce öğretmenliği yaptığını, Game Of Thrones dizisinin ders olarak okutulduğunu, dizide sansürleme olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Türkmen şöyle dedi:

"Bu dizinin okulda izletilmeye başlanmasında, İ.G. yüzbaşım odaya geldi, bu dizi izlenmesinden sonra Ü.K. albayımıza, 'Komutanım dizide açık ve müstehcen sahneler var. Başımıza bir sıkıntı gelmesin' dedi. Komutanım da, 'Bu dizi öğrencilerin gelişimi amacıyla izletilen bir dizidir, bölüm başkanımızın bilgisi vardır, sorun çıkmayacaktır' dedi. Ben sadece bu şekilde bir konuşmaya şahit oldum."

Hakim Kemal Oruç, diğer mağdurların adres tespitleri yapılarak ifadeye çağrılması ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı mayıs ayına erteledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr