3 kupa ve 4. yıldızla tamamladığı geçen sezonun ardından bu yıl tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşayan Galatasaray’da, taraftarların ve camianın Dursun Özbek başkanlığındaki yönetime “istifa” çağrısı sürüyor. Futboldaki büyük çöküş, yönetim içindeki bazı anlaşmazlıklar son dönemde ciddi boyutlara ulaştı. Genç muhalif kanat, tüzük gereği erken seçim kararı aldırmak için 1600 imza toplamaya çalışıyor. Camianın bazı önemli isimleri de olası seçim ihtimali nedeniyle hazırlık yapıyor. Peki Galatasaray, bu duruma nasıl geldi, süreç nasıl ilerledi? İşte Dursun Özbek yönetiminin görev süresinde yaşananlarla ilgili derlediğimiz bazı dikkat çekici unsurlar:

- Sezon başından bu yana Hamza Hamzaoğlu, Taffarel, Mustafa Denizli, Orhan Atik ve Jan Olde Riekerink olmak üzere toplam 5. teknik direktörle çalışıldı. Yönetimin vaat ettiği "sistem" takımı kurulamadı.

- Bu sezon futbolcuların sık sık adale sakatlığı yaşaması, antrenman metotlarını, kondisyon yüklemelerini, sağlık heyetini ve teknik adamları tartışılır hale getirdi.

- Futbolcuların prim sistemi sezon içinde 4 kez değişti. Bazı branşlarda mali sıkıntılar yaşanıp sporculara ödemeler gecikirken; hatta kulübe gelir sağlasın diye "Tek Bilek Tek Yürek" projesiyle taraftarların 10 TL'ye satılan bileklikleri alması istenirken, liderin 28 puan gerisinde kalan ve düşük performans sergileyen futbolculara Çaykur Rizespor maçı için dahi 50'şer bin TL prim vaat edildi. Futbolcular para ile motive edilmeye çalışılsa da işe yaramadı.

- Melo'nun boşluğu doldurulamadı, Dursun Özbek, 19 Aralık'taki açıklamasında "Keşke Hamza Hoca'ya 'Melo'yu göndermiyorum deseymişim' açıklamasını yaptı. Yüksek bonservise satılır umuduyla Bruma ve Telles kiralık gönderildi. Ancak iki futbolcu için Real Sociedad ve İnter'in satın alma opsiyonlarını kullanıp kullanmayacakları belirsiz.. Dzemaili, 1.3 milyon Avro'luk alacağı Galatasaray tarafından ödenmesine karşın Genoa'ya kiralandı. Ocak ayında forvet transferi yapılmadan Burak Yılmaz satıldı.

- Devre arası transfer döneminde başkan Dursun Özbek "Ocak ayında hepinizin özlediği takım ortaya çıkacak" dedi; yönetim "Takım gençleştirilecek" ve "Mali duruma dikkat edilecek" ifadelerini kullandı. Buna rağmen 30 yaşındaki Donk, sözleşmesinin bitmesine 5 ay varken 2.5 milyon Avro bonservisle alındı. Takımdan gönderilmesi düşünülen isimlerden sadece Jem Paul Karacan Bursaspor'a kiralandı.

- Genel Sekreter Fatih İşbecer'in "Galatasaray fakirleşirken bazıları zenginleşmiş" sözü camia içinde büyük "tartışma" yarattı, beraberinde spekülasyonlar gündeme geldi. Bu konu halen netleşmiş değil..

- Başkan Dursun Özbek'in kardeşi Mehmet Özbek'in Florya'da futbolla olan bağı, yönetim içindeki bazı isimleri rahatsız etti.

- Puan kaybedilen maçlardan sonra İkinci Başkan Cengiz Özyalçın'ın bazı gerekçelerle takımı başarılı gibi göstermeye çalışması taraftarı isyan ettirdi. Özyalçın'ın, bazı yöneticilerle çıkıp açıklama yapmadıkları için gerginlik yaşadığı biliniyor.

- Kulüp tarihinde ilk kez UEFA'dan 1 yıl men cezası alındı. Avrupa futbolunun patronu, mevcut yönetimin savunmasındaki bazı tutarsızlıkları ve çelişkileri gerekçeli kararda ortaya koydu.

- Özbek, UEFA ile Finansal Fair-Play görüşmelerinin sürdüğü dönemde sık sık "UEFA'yı ikna edebileceğimi düşünüyorum, men cezası alacağımızı düşünmüyorum" demesine karşın UEFA cezayı kesti.

- UEFA, mali izleme çerçevesinde futbola 65 milyon Avro sınırı koydu ancak başkan Özbek 4 Mart'taki açıklamasında futbolculardan feda istemeyeceğini belirtip, "Galatasaray kimseden feda istemez. Her zaman yapılan sözleşmelerin ve attığımız imzaların arkasındayız. Bunu inkar edecek bir davranış içinde olmayacağız" dedi. Yüksek bedelli garanti kontratlara oynayan futbolculardan hiçbiri şu ana kadar "İndirim yapacağım" demedi.

- Yaz transfer döneminde Grosskreutz'un transferi evrakların zamanında gönderilmemesi nedeniyle gerçekleşmedi, bu olay "skandal" olarak kayıtlara geçti.

- Başkan Özbek'in “Bizim Butragueno’muz” dediği ve Futbol Direktörü yaptığı Cenk Ergün, Mustafa Denizli döneminde kulübün futbol merkezi Florya'dan Türk Telekom Arena'ya sürüldü, yönetim ses çıkarmadı. Denizli istifa etti, Ergün Florya'ya geri döndü.

- "Harcamalara dikkat ediyoruz" dendi, Mustafa Denizli ile 1.5 yıllığına 4.5 milyon Dolarlık sözleşme yapıldı, hocaya 1.5 milyon Dolar peşin ödendi. Özbek, "Denizli hocamız sözleşmesi bitene kadar görevde kalacak, ayrılması söz konusu bile olamaz" demesine karşın Mustafa Hoca'nın istifası gerçekleşti.

- Mustafa Denizli istifa ettikten sonra yönetim Bülent Ünder ve Bülent Korkmaz'a teklif yaptı, iki hoca da Galatasaray'ı reddetti. Başkan Özbek ve ekibi teknik direktör bulamadı, altyapının başına getirilen Riekerink mecburen A Takım hocası oldu.

- Dursun Özbek'in Mecidiyeköy ve Beyoğlu'na otel; Riva arazisine konut projesi yapması, "Spor kulübü müyüz gayrimenkul şirketi miyiz?" eleştirilerine yol açtı. Otel inşaatı bittiğinde nasıl değerlendirileceği, Riva arazisine nasıl bir proje yapılacağı henüz bilinmiyor.

- Erkek ve Kadın basketbolda sporcuların ödemelerinde bazı dönemlerde gecikme yaşandı. En son kadın basketbol takımından Loyd, parası ödenmediği için Galatasaray'dan ayrıldı. Başkan Özbek, basket takımının maçı olduğu gün divan toplantısında "Bütçe düşecek" dedi, iki koç Ergin Ataman ve Ekrem Memnun küstürüldü.

- Dursun Özbek, kadın basketbolcu Kizer'in lisans sorunu nedediyle G.Saray'ın F.Bahçe'ye hükmen yenilmesi sonrası "İstifa et Harun" dedi, federasyon başkanı Harun Erdenay halen görevde...

- 6 Aralık 2015'te Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın Kizer'in lisans olayı ile ilgili Galatasaray'ı sahtekarlıkla suçlamasının ardından Sarı-Kırmızılı kulübün resmi internet sitesinden Sarı-Lacivertlilerin eski kaptanı Alex de Souza'nın söylediği bazı sözler söylenmiş gibi duyuruldu.

- Başkan Özbek, “Sportif AŞ kâr edecek” demesine karşın açıklanan 9 aylık bilançoya göre zarar 53.8 milyon Avro.

- Ertelenen Fenerbahçe derbisi için Dursun Özbek, "Olmazsa olmaz tarihimiz 28 Nisan" dedi, TFF derbiyi 13 Nisan'da oynattı.

- Dursun Özbek, 14 Aralık 2015'te Telegol programında "Herkesten 6 ay sabır rica ediyorum. Bize 6 ay sabır gösterirlerse inanın karşımızda kimse duramaz" dedi, 4 ay geçmesine rağmen Galatasaray ligde lider Beşiktaş'ın 28 puan gerisinde..

- Türk Telekom Arena'nın çatısının kapatılması konusunda Dursun Özbek, "Sponsorluk teklifi geldi bu konuda şimdi onu inceliyoruz. Bankaya gitmek yerine bir sponsor firmayla kapatılması konusunda görüşüyoruz yakında açıklayacağız" demesine karşın, 6 Temmuz 2015'te GS TV'ye yaptığı bu açıklamanın ardından herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr