Galatasaray Lisesi'nin 535. yıl kuruluş yıl dönümü kutlandı. Galatasaray Eğitim Vakfı'nın düzenlediği, Galatasaray Lisesi'nin 535'inci yıl kutlaması Tevfik Fikret Salonunda gerçekleştirildi.

Düzenlenen törende 1941 ve 1966 yılı dönemlerinin 50'nci ve 75'inci yıl mezunlarına madalya ve beratları verildi. Tören sonunda Özhan Canaydın Spor Ödülleri sahiplerini buldu.

GALATASARAY LİSESİ MÜDÜRÜ MERCAN: '' ÖĞRENCİLERİMİZİ SEÇKİN VE ÖZVERİLİ YETİŞTİRİYORUZ''

Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan, yaptığı açıklamada, ''Kökleri 535 yıllık maziye sonra 1868, oradan da Cumhuriyetimizin kuruluşuna dayanan ve 150'nci yılına doğru ilerleyen lisemizde bir öğretim yılı daha sürüyor. Son 10 yılda olduğu gibi bu yılda üniversite sınavında birçok başarıya imza attık. En yüksek puanlı öğrenciyi alarak değerimizi muhafaza ettik. Onları seçkin ve özverili yetiştiriyoruz. Onlara her türlü fırsatı sunuyoruz. Lisemiz 150'nci yılına emin adımlarla ilerlemektedir" dedi.

İNAN KIRAÇ: '' TÜRKİYE'NİN BAŞINA ARTIK BUNLAR GELMESİN''

Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, 50. yılını kutlayan 136 kişi olduğunu ancak 110 kişinin katılım gösterdiğini ifade ederek 75. yılını kutlayan ise 3 isim olduğunu dile getirdi. Kıraç, Türkiye'de yaşanan olaylara değinerek, ''Türkiye'nin içinde bulunduğu şartların ağır olduğu ve bu devreyi çok zorluklarla geçirdiğimizi bilen biriyim. Bu devreyi de atlatacağız. Önderimiz Atatürk'ün nutkunun sonunu unutmayın. "Ben bir gün yok olacağım. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar devam edecektir". Onun söylediği her şeyi Türkiye yaşadı. Günlerdir şehit haberleri geliyor. Alışmış gibiyiz geliyor. Adana'da 12 kişini hayatı kaybetti. Ruhları şad olsun. Türkiye'nin başına artık bunlar gelmesin" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ İLK LAİK KURUM GALATASARAY'DIR"

İnan Kıraç, Galatasaray Lisesi'nin kuruluşu ile ilgili de bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı: ''İkinci Beyazıt zamanında kurulan bu yapı buralara gelmiş. Gül Baba ile karşılaşıyor. Burada mektep olmasını istiyorlar. Sultanlar ismini alıyor. Sonra Galatasaray Sultanisi oluyor. Cumhuriyete dönüşü Galatasaray Lisesi ile oldu. Bir laik kurum olarak kuruldu. Sultan Abdülaziz Galatasaray'ı kurarken, İngiltere'deki eğitim sistemini inceliyor. Fransa'dakine bakıyor, onu seçiyor. İlk müdürümüz Fransız. Müdür ilk günden sistemi laik sisteme çevirdi. İlk itiraz Papalıktan gelmiştir. Papa bunlara girişleri yasaklamıştır. Türkiye laik kurulum olarak kurulan ilk kurum Galatasaray'dır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr