Çevreye ağır radyasyon yayan santralde etrafa dağılan nükleer materyali toplamak için üretilen özel robotlar bile, santralin merkezine yaklaşamıyor. Bu iş için özel olarak üretilmelerine rağmen yüksek sıcaklık nedeniyle kablolar eriyen veya donanımları ağır hasar gören robotlar, gittikleri yerde bozulup kalıyorlar ve geri dönemiyorlar.


Fukishima temizlik ekibi şimdiye kadar beş robotu kaybetmiş durumda. Fukishima’daki ağır şartlara uygun, erimeyecek ve çalışmaya devam edecek bir robotu tasarlayıp üretmek içinse iki yıla ihtiyaç duyuluyor. Bu da santralin iki sene daha dünyaya radyasyon saçmaya devam etmesi anlamına geliyor.
Asıl korkutucu olan ise radyasyonun denize yayılması. Pasifik Okyanusu üzerinden ABD’nin batı sahillerine ulaşan nükller partiküllerin oradan da tüm dünyaya yayılmasından endişe ediliyor. Bir diğer deyişler, Pasifik Okyanusu radyoaktif bir göle dönüşmüş durumda. Okyanustaki radyoaktif partiküller, insan sağlığı için büyük tehdit oluşturacak yoğunlukta bulunmuyor ancak Fukishima’daki sızıntı durdurulamazsa, önümüzdeki birkaç bin yıl boyunca santral okyanusa radyoaktif partikül pompalamaya devam edecek. Yani dünyanın tüm denizleri, eninde sonunda ölümcül radyoaktif düzeye ulaşacak.
5 ilginç akıllı telefon aksesuarı!

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr