Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım 2015 yılında 132 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların yapıldığı noktalarda keşif yaptığı iddia edilen 'Ebu Ahmed Belciki' kod adlı Ahmed D. saldırıların olduğu gece Paris'ten kaçtı, ardından da Antalya'ya geldi. Zanlı, 14 Kasım sabahı indiği Antalya Havalimanı'ndan takip edilip 16 Kasım'da Manavgat'da bir otelde gözaltına alındı. Çantasında Paris'te bombalanan yerlerin krokisi çıktı.

Polis, Suriye'den Türkiye'ye giriş yapan ve özel bir otomobille Kilis'ten Antalya'ya gelen 2 kişinin Ahmed D. ile buluşacağını belirledi. Ekipler, G-20 Zirvesi'nin yapıldığı 16 Kasım'da Ahmed D.'yi Suriye'ye götürmek için geldiği tespit edilen Ahmed T. ve Muhammed V.'yi yakaladı. Zanlılar çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Daha sonra yapılan yargılamada Fas asıllı Belçika vatandaşı IŞİD militanı Ahmet D. ile Suriye'ye kaçmasına yardım etmek için gelen Ahmet T. ve Muhammed V., Manavgat 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde terör örgütü üyesi olmak suçundan 10 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırdı. Üç IŞİD'li daha sonra cezalaranı çekmek için İzmir'e gönderildi.

SIKI GÜVENLİK TEDBİRİ ALINDI

Fransa ve Belçika Adalet Bakanlığı, Türkiye Adalet Bakanlığı'na yazı yazıp üç kişinin ifadesini almak için başvuru yaptı. Bakanlığın izin vermesinin ardından, Paris'te bombalama olayını soruşturan Fransız ve Belçikalı hakim ile savcılardan oluşan 16 kişilik heyet Ahmet D., Ahmet T., ve Muhammed V.'nin ifadelerini almak için bugün İzmir Bayraklı Adliye Sarayına geldi.

Çok gizli tutulan ve özel bir odada ifadeleri alınan 3 kişinin bulunduğu yerde polis ve jandarma çok sıkı güvenlik tedbiri aldı. Türk, Fransız istihbarat birimlerinin de bulunduğu ifade odasının çevresine kimse yaklaştırılmadı. 3 sanık tercüman aracılığıyla ifade verdi. Sanıkların ifadelerinde barodan atanan avukatları ile Uluslararası İlişkilerden Sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Emin Atik de katıldı. İfadelerin ardından 3 sanık tutuldukları Kırıklar F tipi ve Menemen Cezaevi'ne geri götürülecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr