Fransa'dan İngiltere'ye geçiş noktası olarak bilinen Calais kentinde bulunan ve 'Vahşi Orman' diye anılan sığınmacı kampında skandal bir olay yaşandı. Kamptaki sığınmacıların koşulları ile ilgili bir belgesel hazırlayan 42 yaşındaki ismi açıklanmayan gazeteciye Afgan dili Peştuca'dan çevirmenlik yapan 38 yaşındaki bir tercümana, kamptaki sığınmacılar tarafından tecavüze edildiği iddia edildi. İddiaya göre sabaha karşı 2 ile 3 arasında gazeteci ve tercüman sığınmacılar tarafından darp edilerek değerli eşyaları çalındı. Aradan bir süre geçtikten sonra bu kez Afgan asıllı olduğu düşünülen sığınmacılar, Afgan asıllı ve Paris'te yaşayan tercüman kadını kuytu bir yerde sıkıştırarak tecavüz etti.

DNA ÖRNEĞİNDEN SALDIRGANLAR SAPTANACAK

AFP'nin haberine göre, olayın ardından Calais polis merkezine giden ve başlarından geçen olayı anlatan ikili, hastanede müşahede altına alındı. İkilinin aylardır bu kampta yaşayan sığınmacı çocukların yaşam koşullarını belgesel haline getirmek için çekim yaptıkları belirtildi. Yerel savcıdan alınan bilgilere göre olay hakkında soruşturma açılırken gazeteci ile tercümanından alınan DNA örnekleri ile saldırganların kimlik tespitinin yapılmaya çalışılacak.

KAPATILMA KARARI VERİLMİŞTİ

Temmuz ayında yapılan sayıma göre Calais sığınmacı kampında yüzde 80'i kimsesiz olan 761'i çocuk, toplam 7 bin 300 sığınmacı yaşıyor. Kampta genellikle Afganistan, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen ve İngiltere'ye geçmek üzere Manş Tüneli'ni kullanmak isteyen sığınmacılar barınıyor. İltica talepleri ve mülteci kabul işlemleri çok yavaş ilerlediği için bölgede sıkışan sığınmacıların barındığı kampta güvenlik seviyesi ve yaşam koşulları çok düşük seviyede. Kampta yaşanan hırsızlık, darp ve tecavüz gibi olayların sayısında da artış gözleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eylül ayında, kampın birkaç hafta içinde kapatılacağına dair söz vermiş ve sığınmacıların da ülke genelindeki kabul merkezleri ve kamplara yerleştirileceğini söylemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr