Akdeniz ve Ortadoğu çalışmaları üzerine yoğunlaşan SciencesPo Menton’da düzenlenen “Agora de Cumhuriyet” isimli etkinliği, Fransa'da eğitimini sürdüren Berke Alikaşifoğlu açtı. Menton’da düzenlenen etkinlik, Paris, Hamburg ve Gent’in ardından agora ismiyle düzenlenen dördüncü agora oldu. Agoraya Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye uzmanı Denise Guéguen,gazetemizin tutuklu Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun oğlu Muratcan Sabuncu ile Sorbonne İnsan Hakları Derneği’nden İdil Uzay Uzun katıldı. 

ETKİNLİKTEN KARELER 

Denise Guéguen’in Türkiye’de insan haklarının durumunu anlattığı konuşmasının ardından söz alan Sabuncu, babasının diğer tutuklu Cumhuriyet çalışanlarının ve Türkiye’de medya çoğulculuğunun durumuna değindi. Konuşmasına referandum sürecine ve bu süreçte gazetecilerin tutuklulukların vatandaşların özgür bir tartışma ortamı bulamadan tercihte bulunmasına dikkat çeken Sabuncu, Türkiye’nin yeni anaysasını ve anayasanın öngördüğü sistemi etkinliğe katılan öğrencilere anlattı. Sabuncu’dan sonra söz alan Uzun, bir Türk genci olarak olayları nasıl yaşadığını ve referandum sürecindeki kendi gözlemlerini gelenlerle paylaştı. 

Etkinliğin sonunda Sabuncu Türkiye’nin belli bir kişinin ya da partinin zihniyetine indirgenmemesi gerektiğini, Cumhuriyet’e sahip çıkan, demokrasi özlemi içinde olan ve insan haklarına duyarlı milyonlarca insanın olduğunu ve bu insanların Türkiye’nin geleceğine dair bizlere umut verdiğini söyledi. Gazetecilerimizin kırılan kalemlerine karşılık katılımcılara kurşun kalem dağıtılan etkinlik, Zülfü Livaneli’nin “Ey Özgürlük” adlı şarkısıyla son buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr