Bu yıl 5-15 Mayıs tarihlerinde dördüncü kez düzenlenecek Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin programı Galata’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Ayla Algan, Tamer Levent, Aliye Uzunatağan gibi ünlü isimlerin katıldığı toplantıda Festival Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu “İstanbul sokaklarından Frankfurt sokaklarına bir tiyatro hareketi başlatıyoruz” diyerek bir anlamda etkinliğin startını vermiş oldu.

14 yıldan beri Almanya’nın Frankfurt kentinde faaliyet gösteren Tiyatro Frankfurt’un da kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni olan Kellecioğlu, festivale desteklerinden dolayı TC Başbakanlık Tanıtma Fonu’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Frankfurt Belediyesi’ne ve diğer sponsor kuruluşlara teşekkür ettikten sonra festivalin amaç ve felsefesine ilişkin bilgiler verdi ve “Avrupa’da Türkçe konuşan tek tiyatro festivaliyiz” diyerek kültürler arası etkileşimin öneminin altını çizdi. Kellecioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Frankfurt Türk Tiyatro Festivali iki ülke, iki kültür için çok önem arz eden bir festival haline geldi. Bu yıl yaklaşık 25 ayrı etkinlik hazırladık ve bunların içinde 5 büyük prodüksiyonlu oyun var. Her oyun öncesinde fuayelerde ustalarımızla halkı buluşturup sohbetler edeceğiz. Tiyatronun dününü, bugününü, yarınını konuşacağız. Sahnelenecek oyunların hepsini Almancaya tercüme ettik. Frankfurt’ta birçok farklı ulustan izleyici var ve onların da anlayabilmesi için oyunlarda Almanca üstyazı uygulamasına gideceğiz.”

Basın toplantısında söz alan festivalin Onur Başkanlarından Ayla Algan ilk günlerinden itibaren festivali yakından izlediğini belirtti ve Kellecioğlu’na hitaben “Bizler senin kurduğun köprünün üzerinden geçiyoruz” dedi. Tiyatro sanatçısı ve festivalin bir diğer Onur Başkanı Tamer Levent de “Festivaller ütopya gibi başlıyor ama kısa sürede yok olup gidiyorlar. Ben Frankfurt’taki bu festivalin öyle olmayacağını, süreklilik arz edeceğini düşünüyorum” diyerek festivale destek verdi. Toplantıya katılan bir diğer tiyatro sanatçısı Aliye Uzunatağan ise kısaca “Çorba Kamil’in, tuz bizim” sözleriyle duygularını ifade etti.

Zengin bir program

Festivale bu yıl Türkiye’den 5 oyun katılacak. Pangar’ın “Kozalar”, Talimhane Tiyatrosu’nun “Baba ve Piç”, Entropi Sahne’nin “Yastık Adam”, Delte Tiyatroları’nın “Bu Da Geçer Ya Hu” ve Seyir Tiyatrosu’nun “Yuno” adlı oyunları seyirciyle buluşurken, birçok isim de farklı başlıklar altında atölye çalışmaları düzenleyecek. Festivalin aynı zamanda Onursal Başkanlarından biri olan Ayla Algan “Yaratıcı Drama Atölyesi” düzenlerken, Aliye Uzunatağan ve Zafer Algöz de farklı gün ve mekânlarda oyunculuk atölyesi kapsamında çalışmalar yapacaklar. Yine Ayşenil Şamlıoğlu ve Erkan Avcı da tiyatro oyunculuğunu merkez alan birer atöyle sunacaklar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr