SCHULZ: GÖRÜŞMEDEN ONUR DUYDUM

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Can Dündar’la görüşmesini Twitter’da “Görüşmeden onur duydum” mesajıyla paylaştı. Schulz, mesajında Dündar için “Türk basınının en zor zamanlarında dik duruşuyla basın özgürlüğünü savunuyor” diye yazdı.

Dün öğleden sonra konferans veren ve AP Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı (ALDE) Başkanı Guy Verhofstadt, AP Başkanı Martin Schulz, Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ska Keller ile ikili görüşmelerde bulunan Dündar, bugün ikili görüşmelerine devam edecek ve akşam Türkiye’ye dönecek.

Avrupa Parlamentosu’nda “Türkiye’de basın özgürlüğü mücadelesi” konulu bir konferans vermek üzere Brüksel’de bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’la görüştü.

Schulz’un ofisindeki görüşmede Dündar’a devlet başkanlarına uygulanan protokol uygulandı. Schulz ve Dündar, Avrupa Parlamentosu bayrağının önünde el sıkışarak fotoğraf çektirdi. Schulz’un ofisinde yapılan ve Başkan’ın yardımcılarının da katıldığı görüşme 1 saat sürdü. Görüşmede Türkiye’de basın özgürlüğünün durumu ve son mülteci anlaşması ele alındı. Görüşme çıkışında gazetecilere konuşan Schulz, Can Dündar’ın davasını yakıntan takip ettiklerini ve basın özgürlüğü mücadelesini desteklediklerini söyledi. Görüşmenin ardından Schulz konuğunu asansöre kadar uğurladı.

‘Türkiye Erdoğan değil’

Can Dündar, “Buraya dünyanın en büyük gazeteci hapishanesinden 180 ülke arasında basın özgürlüğü konusunda 151. olan bir ülkeden geliyorum. 35 gazeteci hapiste. Gazeteciler açısından Türkiye bir cehennem. Biz yine şanslıyız. Bizim gibi burada konuşamayan çok sayıda Türk ve Kürt gazeteci var Türkiye’de” dedi.

‘Öteki Türkiye önemli’

Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ise “Hayatta kalmasını sağladığı için” Dündar’ın cesaretli eşine de teşekkür etti ve “Öteki Türkiye’yi dinlemek bizim için önemli. Dündar öteki Türkiye’yi temsil ediyor” dedi.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, son 10- 11 yılda bir tek el yazısıyla yazılmış mektup aldığını ve yine el yazısıyla yanıt verdiğini belirterek “Can Dündar ile birbirimize penfriend diyoruz” dedi. Dündar’ın Türkiye’deki basın özgürlüğünün simgesi olduğunu ve aynı zamanda Avrupa’nın Türkiye’deki ihlallere sessizliğini gözler önüne seren bir isim olduğunu vurgulayan Piri, “Avrupa değerlerini savunan insanları AP olarak desteklemeliyiz” dedi. Piri, “Aslında Dündar sizin yani gazetecilerin arasında olmalıydı. Maalesef şimdi burada basın özgürlüğü konusundaki kaygıları dile getirmek zorunda” dedi.

‘Demokratik cephe kurulmalı’

Konferansta ise Avrupa’ya Avrupa değerlerini hatırlatan ve sahip çıkmaya çağıran Dündar, “Avrupa’da Avrupa değerlerini önemseyen başka bir Avrupa, Türkiye’de de bu değerler için mücadele eden başka bir Türkiye bulunduğunu” söyledi. İnsan hakları, basın özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği eksenindeki bu değerlere sahip çıkanların birbirlerine destek olması gerektiğini belirten Dündar, “Bir yerde mücadele varsa orada umut vardır. Orta ve uzun vadede demokrasi mücadelesinin olumlu sonuç vereceğine inanıyorum” dedi. Muhalefetin yetersiz kalması ile ilgili bir soruya yanıt verirken Türkiye’de ortak değerler üzerinden bir demokratik cephe kurulmasını isteyen Dündar “Erdoğan gücünü bizim yalnızlığımızdan alıyor” dedi.

Bir katılımcı Dündar’a “AB- Türkiye ilişkilerinin tamamen durdurulmasına nasıl baktığını” sordu. Dündar verdiği yanıtta “Bu teoriyi de savunanlar var ama çok tehlikeli bir senaryo. Oradan nereye gideceğimiz belli olmaz. Türkiye’de baskıların dozu daha fazla arttırılmıyorsa bu yine de Avrupa ile müzakereler sayesinde. Bundan ne Avrupa ne de Türkiye vazgeçmemeli” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr