Anayasa tartışma ve oylamalarının devam ettiği bir ortamda, Türkiye’de ekonomik performansın ve bankaların varlık kalitesinin siyasi risk altında olduğu uyurası geldi. Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Politikası ve Analiz Bölümü, “Türk ekonomisi, güvenlik ve politika endişelerinin yanısıra, mali ve parasal politika duruşları üzerinde baskılardan yükselen önemli dalgalanmalarla karşı karşıya” kaydını düşerken, uluslarası kredi dercelendirme kuruluşu Fitch de ülke ekonomisinin siyasi risk tehditi altında olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki ekonomik performansın ve bankaların varlık kalitesinin, siyasi risk tehdidi altında olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Frankfurt’ta düzenlenen toplantıda gelişmekte olan ekonomiler için değerlendirmelerde bulunan Fitch, gelişmekte olan banka negatif görünümlerinin finansal krizin tepe yaptığı dönem ile neredeyse aynı olduğunu belirtti.

Fitch, Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Suudi Arabistan ve Kolombiya’nın negatif görünümlerinin bankalar için risk oluşturduğunu vurguladı.

Bankaları dışa bağımlı

Kurum ayrıca Twitter üzerinden yaptığı yorumlarda Türkiye ile ilgili, Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Suudi Arabistan, Kolombiya ülkelerindeki negatif görünümler bankalar üzerindeki aşağı yönlü risklere katkıda bulunuyor. BBB kredi notu ve negatif görünümle değerlendirilen Türkiye’de mevduatlar sabit, el koyulan şirketler nedeniyle maruz kalınan kredi riski minimal düzeyde, yurtdışından fonlamaya erişim korunuyor. Türkiye: Politik riskler ekonomik performansı ve bankaların aktif kalitesini zayıflatabilir. Türk bankaları yabancı fonlamaya yüksek düzeyde bağımlı yorumları yapıldı. Fitch Rating, Türkiye’ye yönelik not kararını 27 Ocak’ta açıklayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr