Fransa’nın saygın gazetelerinden Le Monde, Rusya’nın YPG’nin kontrolündeki Afrin’e asker göndererek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı harekâtını engellemeye çalıştığını yazdı. Yazıda, Rus askerlerin Afrin’e gelişinin Türkiye için Fırat Kalkanı operasyonunun sonu anlamına geldiği kaydedildi.

Louis Imbert imzalı haber analizde, Rusya’nın Türkiye ve İsrail’e iki hamlede tek mesaj verdiği, bu mesajın da Suriye’deki oyunda ‘tek efendi’ olduğunu göstermek anlamına geldiği kaydedildi. Türkiye’nin ağustos ayından bu yana Fırat Kalkanı’yla bölgede ilerlediğini hatırlatan Le Monde, Türk askerinin önünün şimdi birden fazla noktada, birden fazla aktörce kesildiğinin altını çizdi. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Rusya savunma bakanlığı, YPG’nin iddia ettiğinin aksine askeri bir üs kurmadığını ve bu hamlenin Kürt güçleri eğitmek anlamına gelmediğini söyledi. Rus askerleri Moskova’ya göre, Türkiye ve Rusya’nın aralık ayından beri garantörü olduğu ateşkesi korumak amacıyla orada.

Ancak bu konumlanım Türkiye’nin Suriye tarafından kontrol edilen bölgede batıya doğru ilerlemesinin önünü kesti. Zaten Şubat 2016’da Rus hava güçleri, YPG’nin Tel Rıfat’ı Suriyeli muhaliflerden almasına yardım etmişti. Fırat Kalkanı harekâtının önü böylece, güneyde Suriye ordusu ve batıda Mınbiç bölgesinde Mart ayının başlarında YPG’nin Türk birlikleriyle arasında tampon bölge oluşturan Rus askerlerin eşlik ettiği Suriye askerleriyle, tamamen kesildi.” Rusların YPG’ye tıpkı ABD gibi saha desteği sunduğunu belirten Le Monde, mart ayında Mınbiç’te ABD’nin zırhlı araçların üzerine ABD bayrağı asmasını da hatırlattı.

Bunun Türkiye’ye bir mesaj olduğunu belirten Le Monde, IŞİD başkenti Rakka’ya YPG ve Arap ortaklarının başlatacağı operasyonu Türkiye’nin ‘bozması’na izin verilmeyeceğini belirtti. Analizde, Rusya’nın İsrail’e de tıpkı Türkiye gibi benzer bir mesaj yollamaya çalıştığı aktarıldı. İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ederek, Palmira yakınlarındaki bir askeri hedefi vurmasının ardından Rusya’nın, İsrail’in Moskova Büyükelçisi’nden izahat istediğini belirten Le Monde, tüm bu adımların Türkiye ve Rusya’ya Suriye oyununda birer mesaj olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr