Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, bölgeyi IŞİD'den temizlenerek sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı harekatının 11'inci gününde tank ve zırhlı personel taşıyıcıları öğle saatlerinde Kilis'in Elbeyli İlçesi'nden, Suriye'nin Rai kasabasına girdi. Karkamış'tan sonra Elbeyli'den de tankların girişi sırasında sınırda konuşlu birlikler, IŞİD kontrolündeki bölgeleri Fırtına obüsleriyle yoğun top atışlarıyla ateş altına aldı.

TANKLAR RİA KASABASINA GİRDİ

Bir süredir askeri hareketliliğin devam ettiği Kilis'in Elbeyli ilçesine bağlı Salahan Köyü'nde sınır güvenliği için yapılan duvarın bir bölümünün kaldırılarak açılan kapıdan TSK'ye ait tank ve zırhlı araçlar Özgür Suriye Ordusu kontrolündeki Rai kasabasına girdi.

IŞİD HEDEFLERİ VURULDU

Yaklaşık 20 tank, 5 zırhlı personel taşıyıcı, kamyon ve zırhlı araçların sınırın Suriye  tarafına geçişi sırasında, sınır birlikleri Rai'nin iç kesimlerinde IŞİD kontrolündeki bölgeler; Fırtına obüsleriyle ağır bombardımana tutuldu. 

Sınırı aşarak Rai'ye giren tanklar ise ilerlemesini sürdürüyor.

Kilis'in Elbeyli İlçesi'nden Suriye'nin 'Çobanbey' olarak da bilinen El Rai kasabasına giren Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait zırhlı birlikler, doğu ve güney yönüne ilerledi. Çok sayıda tankın da katıldığı ve Fırat Kalkanı harekatının ikinci aşaması olarak değerlendirilen gelişmenin ardından El Rai kasabasının denetimini elinde bulunduran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, güneydeki IŞİD'in kontrolündeki Bab'ı ele geçirmeyi hedefliyor. 

11 gün önce başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile desteklenen Özgür Suriye Ordusu, IŞİD denetimindeki Cerablus ile batı ve güneydoğusundaki çok sayıda köyü ele geçirdi. Batıdan Türkiye sınırında Elbeyli'nin karşısında olan ve 18 Ağustos günü ele geçirilen El Rai kasabasına ilerleyen ÖSO militanları, güzergah üzerinde IŞİD denetimindeki köylerinde kontrolü çatışarak ele geçirmeye çalışıyor. 

2 KÖY ÖSO DENETİMİNE GİRDİ

ÖSO militanları son olarak bugün öğleden sonra Rai kasabasının 20 kilometre doğusunda IŞİD denetimindeki Arap Aziz ile komşu Lilua Köyü'nü ele geçirdi. Buranın da ele geçirilmesiyle birlikte ÖSO militanları, El Rai'ye doğru ilerlemeye başladı. 

ÖSO'DA HEDEF BAB'I ELE GEÇİRMEK

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne  ait zırhlı birliklerin geçişinin ardından ÖSO'nun ilerleyişi sırasında bölgedeki IŞİD mevzilerinin hem sınırda konuşlu, hem de sınırı geçen tanklar ve ihtiyaç halinde hava bombardımanı ile etkisiz hale getirilmesinin planlandığı bildirildi. ÖSO'nun sınırı geçen zırhlı birliklerin yanı sıra aldığı hava ve kara desteği ile Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta olan IŞİD'in Rakka'nın ardından ikinci merkezi konumundaki Bab bölgesini kısa süre içerisinde ele geçirmesi hedefleniyor. 

IŞID MEVZİLERİ BIRAKARAK ARAÇLARIYLA KAÇIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, 11'inci gününe giren Fırat Kalkanı harekatına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, çok sayıda IŞİD'li teröristin koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin gelişiyle mevzilerini terk ederek araçlarıyla kaçtıklarının gözlemlendiğine dikkat çekildi. 
Harekat kapsamında sivil zayiat oluşmamasına azami dikkat edildiği ve son teknolojik yöntemlerin kullanıldığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Koalisyon çerçevesinde Fırat Kalkanı Operasyonu bölgede planlandığı şekilde devam etmektedir. Çok sayıda DEAŞ teröristinin, Koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin önünden bulundukları mevzileri terk ederek araçlarıyla kaçtıkları gözlenmektedir. 24 Ağustos 2016'da başlayan ve yoğun hava destekli devam eden Fırat Kalkanı Operasyonunda büyük kayıplar veren DEAŞ, barınma alanları ve silah mevzilerinin çoğunu kaybetmiştir. Açıkta kalan unsurlarının direnmeleri oldukça güçleşmiştir. Terör örgütleri tarafından kullanılan ve hudut bölgemizde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen koalisyon harekâtına destek veren Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyeti göstermektedir. Bu kapsamda; sivil zayiatın meydana gelmemesi maksadıyla son teknolojik yöntemler kullanılmakta, buna ilişkin tüm tedbirler alınmakta, elde edilen görüntü ve tespitlerle, hedefler hassasiyetle saptanmakta, hedeflerin sivil yerleşim yerlerine belirli kıstaslardan daha yakın olmamasına ve sivillerin zarar görmemesine mutlak şekilde dikkat edilmektedir."



RAİ'YE GİREN TANKLAR SOSYAL MEDYADA

Öğle saatlerinde Kilis'in Elbeyli ilçesinden Suriye'nin El Rai bölgesine geçiş yapan Türk tankları, buradaki Özgür Suriye Ordusu militanları tarafından coşkuyla karşılandı. Çok sayıda ÖSO militanı da Türk tanklarının ilerleyişi sırasında çektikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Kaynak: Cumhuriyet.com.tr