Rio 2016 geçmişteki her olimpiyat gibi kendi kahramanlarını yarattı. Kazandığı madalyalarla tarihe geçecek olan Usain Bolt, Michael Phelps, Simone Biles gibi sporcuların yanında yer alacak isimlerden birisi de Etiyopyalı atlet Feyisa Lilesa...

Rio 2016'nın son gününde erkekler maraton yarışında 42 kilometre 195 metrelik parkuru ikinci sırada tamamlayan Lilesa, Londra 2012'de üç maratoncusu da yarışı bitiremeyen ülkesine gümüş madalya kazandırdı. Ancak Lilesa yarıştaki performansından çok yarış sonunda yaptığı hareketle hatırlanacak.

Yarışı ilk sırada tamamlayan Kenyalı Eliud Kipchoge'un 1 dakika 10 saniye ardından finiş çizgisine gelen 26 yaşındaki atlet, yarışı bitirirken kollarını X şeklinde birleştirerek bir protesto gerçekleştirdi. Yarışın tamamlanmasının ardından basın mensuplarına bu hareketi hakkında bilgi veren Lilesa, ülkesi Etiyopya'da son zamanlarda devlet şiddetine maruz kalan Oromo kabilesine dikkat çekmek için bu protestoyu gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Etiyopya'da yaklaşık 25 milyon nüfusu bulunan Oromo kabilesinin bir üyesi olan Lilesa,

''Son dokuz ayda binden fazla insan öldürüldü. Diğerleri de vatana ihanetle suçlanıyor. Şu anda Oromo halkı için Etiyopya'da çok tehlikeli bir durum var.'' diyerek ülkesindeki durumu anlattı.

''Başka bir ülkeye taşınarak orada yaşamak istiyorum''
Rio 2016'yı gümüş madalyayla tamamlayan atlet bu hareketinden sonra Etiyopya'ya dönmesinin kendisi için tehlikeli olacağını söyleyerek,

''Eğer Etiyopya'ya dönersem, hükümet beni öldürecek. Öldürmezlerse, belki hapishaneye koyacaklar. Başka bir ülkeye taşınarak orada yaşamak istiyorum. Etiyopya hükümeti benim halkımı öldürüyor. Her yerde bunun karşısında duracağım, Oromo benim kabilem'' dedi.

Finiş çizgisinde verdiği selamı madalya töreninde de vereceğini söyleyen Feyisa Lilesa, Maracana'da düzenlenen kapanış seremonisinde protestosunu tekrarlamadı. Etiyopyalı atletin IOC'nin herhangi bir yaptırım uygulamaması için protestosundan vazgeçtiği düşünülüyor.

5 saatte 26 bin dolar

Feyisa Lilesa'nın protestosu ABD'de büyük yankı uyandırdı. 26 yaşındaki atletin açıklamalarından sonra bir internet sitesinde kurulan ''Feyisa Lelisa'ya Destek Fonu''na beş saat içerisinde 26 bin dolar civarında bağış yapıldı.

(Eurosport)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr