Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2016 yılı tahmini fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıkladı. Türkiye'de genelinde geçen sezon kesin rekolte 646 bin ton olarak gerçekleşti. Ordu'da ise geçen sezon 209 bin 134 ton olarak açıklanan fındık rekoltesi bu sezon 93 bin 931 ton kayıpla tahmini 115 bin 203 ton olarak belirlendi. Geçen yıl 20 bine yakın mevsimlik fındık işçisi gelirken, rekoltenin düşmesi nedeniyle fındık işçilerinin de bundan olumsuz yönde etkilenmesinin beklendiği belirtildi.

'PERİŞAN OLURLAR'

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi illerinden Ordu'ya gelmeye başlayan mevsimlik fındık işçilerinin Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye'de daha önceden belirlenen konaklama alanlarına yerleşmeye başladığını belirterek şunları söyledi:

"Bölgemizde fındık sezonu yaklaştığı zaman, bölgemizin en önemli çalışmalarından birisi de mevsimlik tarım işçileri. Uzun yıllardır bölgemize Doğu ve Güneydoğu'dan çok sayıda tarım işçisi geliyor. Bu sayı 10 binleri geçiyor. Bu sene Ordu ve Giresun'da rekolte düşüklüğü var. Bundan dolayı özellikle gelecek olan işçilerin işverenlerle istişare etmeden bölgemize gelmeleri doğru değil. Burayla bağlantılı olmadan gelen işçilerimiz burada iş bulamamayla karşı karşıya kalabilirler. Bunun için başka illerden gelen tarım işçilerimiz muhakkak gelecek oldukları işverenlerle istişareye geçsinler. Geçmedikleri takdirde rekolte düşüklüğünden dolayı mağduriyet yaşayabilirler, perişan olurlar." 

Valilik tarafından oluşturulan komisyonca işçilerin yevmiyeleri, çalışma koşullarının da ele alınarak Ağustos ayının ilk haftasında başlayacak yeni hasat dönemine kadar açıklanacağı da belirtildi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr