David Gardner, kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceliğinin IŞİD değil; "Gülen Cemaati" ve "Kürt isyancılar" olduğunu yazdı.

Yazar, 10 gün önce yaşanan ve başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminden sonra Türkiye'nin bir travma geçirdiğini bir yandan da Erdoğan ve AKP'nin Gülen Cemaati'ni darbeye neden olmakla suçlayarak geniş çaplı bir temizliğe giriştiğini belirterek ''Türkiye'nin Avrupa'daki müttefikleri ve NATO'nun bu travmanın nereye gittiği konusunda, Avrupa ile Asya arasındaki çok önemli ülkeyi kaybetmek gibi bir endişe yaşamak için nedenleri var'' diye yazdı.

"Erdoğan çoğu zaman hırçın...."

Fransa ve Almanya'nın başı çektiği Avrupa Birliği'nin Müslüman olan Türkiye'yi birlikten uzaklaştırmalarının Erdoğan'ın da Avrupa'dan uzaklaşmasına neden olduğunu yazan Gardner, 2013 yılı Aralık ayına kadar Erdoğan ile Gülen arasındaki ilişkinin tatsız olduğunu bu tatsızlığın generalleri tutuklayarak ve darbe girişiminin arkasında Gülen'in olduğunu ilan ederek devam ettiğini ifade etti. Yazı şöyle devam etti: ''Erdoğan ve çevresindekiler parmaklarını Amerika'daki Gülen'e çevirdi. Erdoğan'a destek veren medya kuruluşları ve birkaç bakan ABD'yi darbenin arkasında olmakla suçladı. Erdoğan, çoğu zaman hırçın bazen de gücü elinde tutmaya çalışarak pragmatik bir biçimde Türkiye'nin geleceğini ellerinde tutuyor.''

Yazar, Türkiye'de darbe girişiminin ardından aralarında öğretmenlerin, akademisyenlerin, gazetecilerin ve hakimlerin de bulunduğu yaklaşık 60 bin kişinin gözaltına alındığını ve bu durumun Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilgili temel özgürlük ve hukukun üstünlüğü konusunda ayrışmayı artıracağı yorumunu yaptı

"Erdoğan IŞİD'i önemsiz bir güvenlik tehdidi olarak görüyor"

Gardner ''Açık olan bir gerçek de Erdoğan'ın önceliği batı ile ilgili değil, onun savaşı IŞİD'a karşı da değil; Gülenciler ve Kürt militanlarla'' ifadelerini kullandı. Yazar ayrıca, Erdoğan ve AKP'nin "Gülen'in Paralel Devleti'ni" ve "Kürt ayaklanmasını" var olan bir tehdit olarak görürken IŞİD'i önemsiz bir güvenlik tehdidi olarak gördüğü yorumunu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr