100 bin kişinin çatışmalar sırasında terk ettiği Cizre’de hayatın yeniden normale dönmeye başladığı anlatıldı: “Aylar süren silahlı çatışmaların arından Cizre’de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Esnaf, delik deşik kepenklerini açmaya başladı. Bir fırıncı çatışmalarda camları paramparça olan pencerelerini değiştirmiş, yeniden taze ekmek yapmaya başlamış.”

Türkiye’nin baskısı gençleri PKK’ye itiyor’ başlıklı haberde gazete hükümetin özellikle Cizre gibi yerlerde yaptıklarının, birçok genci giderek radikalleşen bir ayaklanmaya sürüklediği saptamasına yer verildi.

Haberde Diyarbakır’daki Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Bakanı Mehmet Kaya’nın şu ifadelerine yer verildi: “Kürtler PKK’ye kızgın ama devlete daha çok kızıyorlar. Bölgede yeni bir barış süreci için umut yok, nefret var. Şimdi PKK’ye, daha önce tarihte hiç olmadığı kadar çok katılım var.”


‘Cizre belini doğrultamadı’


Haberde, Cizre’nin dışarıdan görünümüyse şöyle anlatıldı: “Cizre’nin bir kısmı hala şiddetten belini doğrultamadı. Şehrin batısındaki Cudi’de bütün mahalle, ters dönen arabalar, enkaz tümsekleri, top ateşinden paramparça olmuş binaların bulunduğu bir mezarlığa dönüşmüş. Tüm bunlar, yazdan bu yana buraya kapanıp barikatların, bubi tuzaklı çukurların arkasında polisi hedef alan saldırılar düzenleyen PKK’lilerin bıraktıkları izler.”

Yaşananlar net değil

Cizre’deki operasyonlarda neler yaşandığının net olmadığının altını çizen Financial Times, bunun bögede öfkeye neden olduğunu kaydetti. Yerel aktivistler ve HDP’ye göre yaklaşık 170 militan ve sivilin bodrumlarda mahsur kalıp öldürüldüğünü yazan gazete, operasyonların sonlarında Türk yetkililerin ‘Cizre’nin temizlendiği’ yönünde açıklamalar yaptığını ve Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç’un da ölenler arasında olduğunu hatırlattı.

‘İntikam’ isteği

Haberde durumun bölge halkında öfke yarattığı, halk arasında ‘intikam’ söyleminin yayılmasına neden olduğunu kaydedildi: “İsmini vermek istemeyen ve çatışmalarda ağabeyi ve babasını kaybeden bir Cizreli ‘Bizim insanlarımızı öldürdüler, gerillanın onların insanlarını öldürmemesi için bir neden yok’ diyor. Fakat Cizre’de yeni kazılan bir mezarlığın yanında duran bir grup erkek, intikam saldırılarına karşı çıkıyor. İçlerinden biri ‘Kanı kanla yıkayamazsınız’ diyor.”

Haberde, İçişleri Bakanlığı’nın bodrum operasyonlarıyla ilgili yazılı sorulara yanıt vermediği, Şırnak valiliğinin de görüşme talebini reddettiği de kaydedildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr