BBC Türkçe'de yer alan bir habere göre, İngiltere'nin The Financial Times gazetesi, 15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yapılan değişiklikleri "Türk ordusu, Erdoğan'ın tepkisini hissediyor" başlıklı bir haberle okuyucularıyla paylaştı. Türkiye'deki diğer askeri akademiler gibi kapatılacak olan Kuleli Askeri Lisesi'nin tarihinin 1. Abdülmecid dönemine kadar uzandığına vurgu yapılan haberde, Kuleli Askeri Lisesi'nin de 'geçen ayki darbe girişimini izleyen reform dalgasında sürükleneceğinin' altı çiziliyor.

Orduda yapılan değişikliklerin siyasetçilerin generaller üzerindeki hakimiyetini sıkılaştırmayı ve muhtemel bir ikinci darbe girişimini engellemeyi amaçladığını ifade eden gazete, uzmanların orduyu yeniden inşa etmenin çok büyük bir iş olduğu ve bu durumun Türkiye'nin kendi güvenliğini olduğu kadar, Ortadoğulu komşularının önünde siper olma rolünü de tehdit ettiği yönünde uyarılarda bulunduğunu belirtiyor. John Hopkins Üniversitesi Orta Asya-Kafkaslar Enstitüsü'nden Halil Haraveli'nin "Türkiye için çok belirsiz bir dönem. Disiplin bozuldu. Hiyerarşi bozuldu" sözlerinin de yer aldığı haberde, general ve amirallerin yüzde 40'ının darbe girişimiyle suçlandığına dikkat çekiliyor. Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili şu analize yer veriliyor:

"Bu çalkantı, Cumhurbaşkanı için daha acı olmalı. Çünkü onun iktidarında, eski müttefiki Fethullah Gülen'in destekçilerinin yardımıyla, darbe girişimi planladıkları gerekçesiyle ordudan bir dizi tasfiye yapıldı. İşte bu tasfiyeler geçen ayki darbe girişimine karışanların orduda yükselmesinin yolunu açtı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Erdoğan'ı Gülenci subayların orduya sızması konusunda birçok kez uyardığını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr