Bu yıl 15’incisi düzenlenen Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali yarın başlıyor. 30 Nisan’a kadar 7 şehirde sürecek festival Kadınların Sineması, Kadınların Sineması-Türkiye, Yeryüzünden Edilenler, Deepa Mehta- Yeryüzü Sineması, Feminist Değilim Ama... bölümlerinde yeryüzünün dört bir yanından 42 film, forumlar, atölyelerle kadınların filmleri, deneyimleri, ürettikleri, sözleri ve düşleri buluşacak. 15. yılın “Mor Kamera: Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü” ise “Koma Dam” filmiyle Berîvan Akelma ve Yağmur Cihan’ın.

Ne zaman, nerede?

Festivalin açılışı dün akşam, KHK’laerin kadınları kamusal alandan uzaklaştırmak için kullanıldığını düşünen ve buna karşı günlerdir Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda direnen Betül Celep’in eylem alanında gerçekleşti.

11-19 Mart tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde olacak festival İstanbul’un ardından; Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 25-26 Mart’ta Bodrum’da, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 1-2 Nisan’da İzmir’de, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 8-9 Nisan’da Bursa’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla 22-23 Nisan’da Giresun’da, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 27-28 Nisan’da Adana’da, Mersin Kadın Platformu ortaklığıyla 29-30 Nisan’da Mersin’de izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Kadınların Sineması bölümü programında; “Anyu”, “Ay - Moon”, “Baş Ağrısı”, “Başkasının Evi”, “Ben Halkım”, “”Bu Yaşta Hâlâ Saklanarak Sigara İçiyorum”, “Deniz Kızlarının Şarkısı”, “Evli ya da Bekar”, “Hari’nin Günlüğü”, “Kuku”, “Masumlar”, “Paris Kadını”, “Tablo”, “Uka”, “Utanç” ve “Zeytin Ağacı” filmleri yer alıyor.

Kadınların Sineması - Türkiye bölümünde gösterilecek filmler ise şöyle: “Ana Yurdu”, “Aysız Bir Gece”, “Çay Fincanı”, “Çok Uzak Fazla Yakın”, “İnan Caddesi”, “İstanbul Makamı”, “Kasap Havası”, “Koma Dam”, “Sintiyatpera”, “Su Almaya Gidiyorum Bir Şey İsteyen Var Mı?”, “Şehre Doğru”, “Tereddüt”, “Toz”, “Toz Bezi”, “Yağmurlarda Yıkansam”, “Yemekteydik ve Karar Verdim” ve “Zelal”. Hepsi ücretsiz olan gösterim ve atölyelerin ayrıntılı programı için: www.filmmor.org

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr