Ülkenin güneyinde bulunan Mindanao'da çıkan çatışmada üç güvenlik görevlisinin öldüğü bildirildi.

Duterte, sıkıyönetim ilan ettiğini, yarıda kestiği Rusya ziyareti sırasında açıkladı.

Mindanao Adası'nın Marawi eyaletinde, IŞİD'e bağlılık yemini eden Ebu Sayyaf örgütü liderine Salı günü düzenlenen operasyon sonrası çatışma çıktı.

Mindanao'da sıkıyönetim ilan edilmesinden sonra Davao'da askerler güvenlik önlemlerini arttırdı.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, militanların Maute örgütüne mensup olduklarını söyledi. Lorenzana, militanların bir hastane ile bir hapishaneyi işgal ettiklerini, aralarında bir kilisenin de bulunduğu çok sayıda binayı ateşe verdiklerini kaydetti.

Ülkesine dönen Duterte, hükümetin internet sitesinde videsosu yayınlanan açıklamasında 'terörle mücadelesinin sert olacağı' uyarısında bulundu ve "Bir yıl sürerse, bir yıl sürer. Ama bir ay içinde sona ererse mutlu olurum" dedi.

Duterte, hükümetin önceliğinin, adada barışın sağlanması olduğunu söyledi.

Ziyaretini yarıda kestiği Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelen Duterte, IŞİD ve diğer örgütlerle mücadele için Filipinlerin daha fazla modern silahlara ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Sıkıyönetim boyunca, kanunların uygulanması için ordu devreye girebiliyor ve gözaltı süreleri daha uzun tutulabiliyor.

Anayasa uyarınca devlet başkanı, bir kalkışmayı veya istilayı bastırmak için en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor.

Yüksek Mahkeme sıkıyönetim ilanının yasal statüsünü gözden geçirme, parlamentonun da 48 saat içinde sıkıyönetim kararını iptal etme yetkisi var.

Duterte Rusya'da öğrendi, ziyareti yarıda kesti

Devlet Başkanı Duterte, çatışma haberini Rusya'da aldı ve ziyaretini yarıda keserek Mindanao Adası'nda iki aylık sıkıyönetim ilan etti.

Rusya lideri Vladimir Putin'le görüşmesinde yeni ve modern silahlar isteyen Duterte, "Buraya sizin desteğinizi almak ve yardım istemek için geldim. Ülkemiz modern silahlara ihtiyaç duyuyor. ABD'ye bazı siparişlerimiz vardı ancak orada durum net değil. IŞİD'le mücadele etmek için modern silahlara ihtiyacımız var" dedi.

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde IŞİD'e bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor.

Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme' emri vermişti.

ASKERİ SÖZCÜ: IŞİD'LE BAĞLANTILI DEĞİL

Filipinler Askeri sözcüsü Marine Colonel Edgard Arevalo, Marawi kentinde polislerle çatışma çıkaran grubun terör örgütü IŞİD’le bağlantılı olmadığını açıkladı.

Filipinler Hükümeti, tarafından yapılan açıklamada, Mindanao Adası'nın Marawi şehrinde polis ve teröristler arasında çıkan çatışmanın ardından bölgede güvenlik seviyesinin üst düzeye çıkarıldığını açıkladı. Askeri sözcü Marine Colonel Edgard Arevalo, Marawi’de çıkan çatışmaların bugün sabah saatlerinde kontrol altına alındığını belirterek, hükümet güçleriyle çatışan Maute örgütünün iddia edildiği gibi terör örgütü IŞİD’le bağlantılı olmadığını açıkladı. Teröristlerin IŞİD üyesi olması konusunda çıkan haberlerin doğru olmadığını söyleyen Arevalo, “Silahlı adamlar IŞİD üyesi değil ancak bölgesel bir terör örgütü üyesi” dedi.

Filipinler hükümetinin, dün öğlen saatlerinde terör örgütü IŞİD’e bağlılık yemini eden Ebu Sayyaf örgütü liderini yakalama emri çıkarmasının ardından Ebu Sayyaf örgütünü destekleyen Maute örgütü tarafından çatışma çıktı. 3 güvenlik görevlisinin ölmesine neden olan çatışmanın ardından Mindanao Adası'nda 60 gün süreli sıkıyönetim ilan etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr