Güncel Hukuk Dergisi Genel Yayın Koordinatörü Avukat Fikret İlkiz, cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in tutuklanması ve Sözcü gazetesine yönelik operasyonu Bianet'e yazdı.

İlkiz'in yazısında Oğuz Güven'in tutuklanması hakkındaki yazısı şöyle:

En iyisi, artık yemek tarifleri ve yeme-içme haberleri yayınlamak…

Oğuz Güven, gazeteci… Cumhuriyet gazetesi web sayfası yayın yönetmeni. Tutuklandı, Silivri cezaevinde!

 10 Mayıs’ta bir trafik kazasında yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in ölüm haberinin Cumhuriyet gazetesi web sitesinde yayınlanmasından sonra tutuklanan Oğuz Güven, başlığın ve tweetin yanlışlıkla atıldığını ve 55 saniye sonra kaldırıldığını Savcılıkta ifade ediyor. Buna rağmen 15 Mayıs 2017 günü Sulh Ceza Hâkimliği tarafından FETÖ terör örgütü propagandası yapmaktan tutuklanıyor.

Tutuklama kararına göre, “…atılan tweet ile bir anlamda fetö soruşturma dosyalarında görev yapan savcılara akıbet gösterildiği, bu savcıların sonlarının ne şekilde olacağına ilişkin gönderme yapıldığı, bir anlamda başlarına ileride geleceklerin tweetle seçilen kamyon biçti ibaresi ile vurgu yapıldığı, haberin sansasyonel vurgu yapmasından çok fetö hakkında iddianame hazırlayanların ileride başlarına ne gelecekleri şekilde toplumda algı oluşması için kamyon biçti ifadesinin seçildiği,” (Sedat Ergin, Hürriyet.20.05.2017).

Bu nedenlerle TMK 7/2 maddesindeki; terör örgütünün cebir veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapmak ve “bu amaca ilişkin toplumda algı oluşturma unsurları bakımından” suçun yasal unsurlarının oluştuğuna dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu gerekçesiyle gazeteci Oğuz Güven tutuklandı… İstediğiniz kadar şaşırmakta serbestsiniz ama olan bu ve gazeteci hapiste! Varsayılan “niyet” suç unsuru ve tutuklama gerekçesi oluverdi…

Ne yapılabilir? Hani hukuk ve yargı yoluyla itiraz hakkı var ya; işte var olduğu varsayılan bu hak kullanıldı. Gazeteci Oğuz Güven avukatları tarafından “tutuklama” kararına itiraz edildi.

Cumhuriyet gazetesi ve gazeteci Oğuz Güven vekilleri avukat Tora Pekin ve avukat Abbas Yalçın tutukluluk kararına itirazlarında böyle bir sonucu şöyle yorumladılar:

“Müvekkil Oğuz Güven, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının (…) sorgu sayılı, hukuka aykırı ve gerçeklikle bağdaşmayan ve tamamen kendi hayal güçleriyle yarattıkları niyet okumaya dayalı soruşturmasında şüpheli yapılmıştır. Gazetecilik suç değildir. Haberi suçlamak gazeteciliği suçlamaktır. Gazeteciler üzerinde yargı yoluyla baskı yaratılması hukukla açıklanamayacak kadar hukuka ve demokrasiye aykırıdır. Gazeteci Oğuz Güven’in hukuku hiçe sayan gözaltı kararı ile özgürlüğünden yoksun bırakılmasının ve tutuklanmasının nedeni hukuki değil, siyasaldır.”

Hakkında verilen tutuklama kararının gerekçesi haklılığımızı doğrulamaktadır. Öyle ki; Savcılık tarafından bir dakikada tutulması olanaksız olan “tutanak” üzerine, 1 dakikadan daha az yayında kalan bir cümlede kullanılan bir kelime için verilmiş “tutuklama” kararı ne kanuna, ne hukuka uygundur. Karar, “söz konusu tweet ile FETÖ soruşturması dosyalarında görev yapan savcıların akıbetinin bu olacağının gösterildiği” varsayımına dayalıdır. Gerekçede açıklanan “biçti” kelimesinin ne anlama geldiği hakkındaki sübjektif yorumlarla, iddianame hazırlayanların ileride başına ne geleceği şeklinde toplumda algı oluşturması için bu ibarenin özellikle “seçildiği” yorumu izahı kabil olmayan ve olmayan bir niyetin “okunması” yoluyla mutlaka ve mutlaka “tutuklama” kararı vermenin sonucudur. Asıl bu karar gazeteciler üzerinde algı yaratılarak “niyetlerin” okunması suretiyle caydırıcılık yaratmanın ve basın özgürlüğünü yok etmenin niyetidir.”

Gazetecinin tutukluluğuna itiraz eden avukatlar umutsuz ve sanki itirazın sonucunu baştan belli olduğu inancındalar. Avukatlar itiraz etmek için itiraz etmişler ve şöyle diyorlar:

“Mevcut başvuru yollarını tüketmek için itiraz ediyoruz. İtiraz dilekçemiz üzerine tutuklama kararına yaptığımız itirazımızın büyük bir olasılıkla reddedileceği kanaatindeyiz. Çünkü giderek oluşan yaygın kanıya göre; sulh ceza yargıçları tutuklama mahkemelerine dönüşmüştür. Sulh Ceza Yargıçlarının verdiği kararlara yapılan itirazları inceleme yolu olarak kabul edilen bir başka Sulh Ceza Yargıcına başvuruda bulunmanın etkin ve etkili bir yargısal başvuru yolu olmadığı düşüncesindeyiz. Yanıldığımızı kanıtlamak yargının işidir. Hukuk ve varsa adalet ve kalmışsa vicdan hukukun üstünlüğü için vardır.”

Ama yitirilmeyen umut ve hukuka güvenmek işte! Umarım haksız çıkarlar ve yanılırlar ve karara itirazları bir sonuç verir, gazeteci Oğuz Güven hapisten çıkar!

Yazının tamamı için

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr