Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisine “geçmiş olsun” ziyaretine gelen TBMM Başkanlık Divanı üyelerine, Saray’daki zirvede üzerinde çalışılması için uzlaşmaya varılan mini anayasa paketiyle “MİT ve Genelkurmay’ın Cumhurbaşkanlığı’na, kuvvet komutanlıklarını da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlamayı” düşündüklerini söyledi. Erdoğan, ilk kez Saray’da yapılan liderler zirvesinin devamının geleceği mesajını verdi.

TBMM Başkanlık Divanı, dün Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. İlk kez CHP’li üyelerin de katıldığı ziyarete HDP’li üyeler, Saray’daki liderler zirvesine HDP eş genel başkanlarının davet edilmemesini protesto ederek katılmadı. Divan toplantısında Kahraman’ın “Ziyarete tüm üyelerin katılımını rica ediyorum” demesi üzerine, HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, “Eğer liderlerle yapılan toplantıya eşbaşkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş davet edilseydi biz de gelirdik, ancak şu halde böyle bir ziyarete katılmayı uygun bulmuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ile divan üyelerinin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, önümüzdeki günlerde siyasi partiler arasında çalışılmaya başlanacak olan mini anayasa paketi görüşmelerinde masaya gelecek anayasa maddeleriyle ilgili ipuçlarını verdi. Erdoğan, muhalefetin de destek vermesi durumunda anayasa değişikliğiyle MİT ve Genelkurmay Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanlığı’na, kuvvet komutanlıklarını da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlamayı istediklerini söyledi. Darbe girişimine karşı ortaya koydukları tavır nedeniyle muhalefet partilerine teşekkür eden Erdoğan, hoşgörü ve diyaloğun önemine dikkat çekti.

İçişleri’nde ‘darbe’ birimi

Divan üyeleri, Saray ziyareti öncesinde de İçişleri Bakanı Efkan Ala’yı ziyaret etti. Bazı üyeler, darbe girişiminin ardından tutuklanan ve gözaltına alınan askerlerin yakınlarının çocuklarından haber alamadığını belirterek “Gözaltına alınmış, aradan 10 gün geçmiş ama kendilerinden bir haber ve bilgi alamıyorlar” dedi. Ala, bunun üzerine bakanlık müsteşar yardımcısının başkanlığında bir birim oluşturulduğunu, milletvekillerinin bu birimden bilgi talep edebileceğini söyledi. Bir üye de, askeri birliklerin önünde kamyon ve iş makinelerinin hâlâ durduğunu belirterek bunların hoş bir görüntü oluşturmadığını söyledi. Ala, “Haklısınız, bir an önce kaldırılmalı” dedi.

TBMM Başkanlık Divanı’nda, Meclis’e hava savunma sistemi, özel güvenlik birimi oluşturulması başta olmak üzere güvenliğin artırılması için önlemler görüşüldü. TBMM Başkanı Kahraman ve bazı üyeler, “Burası Meclis, kışlaymış gibi bir görüntü oluşturmamalı. Hava savunma sistemi kurulması Meclis’i daha çok hedef haline getirir. Meclis’i koruyacağız da halk nasıl korunacak?” görüşünü dile getirdi. Yaşanan görüş ayrılıkları üzerine bu konuda teknik bir çalışma yapılması, konunun daha sonra değerlendirilmesi benimsendi. HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in katılmadığı toplantıda, Önder ile TBMM Başkanı Kahraman arasında geçen “Dersini verdik” polemiği de gündeme geldi. HDP’li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, Kahraman’ın tavrını eleştirerek, “Dersini verdik sözü doğru olmamıştır” dedi. Kahraman da, “Haklısınız ama bu noktaya getiren Sırrı Bey’di. Sanki ders vermek için başka bir niyetle gelmişti ve işi bu seviyeye tırmandırdı. Burada kusur tamamen kendisindedir” diye konuştu. TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı’na vekâleten atanan Erbay Kücet’in durumu da tartışma yarattı. CHP’li üyeler, Kücet’in attığı bir twet’te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun idamla yargılanması gerektiğini ifade ettiğini belirterek, “Kendisine cezai işlem yapılmasını istedik. Ama hiçbir şey yapılmadı. Madem barışı, birliği ve uzlaşıyı sağlayacağız, genel başkanımızla ilgili bu twet’i atan kişiyi genel sekreter yardımcısı yapıyorsunuz. Kendisine işlem yapılmalıdır” dedi. Kahraman da bunun üzerine, konunun bir sonraki divan toplantısında değerlendirilmesini istedi.

Erdoğan: Hatalarımız olabilir

Bazı divan üyelerinin “Türkiye’nin güncel meselerinin telaşsız, sakin bir ortamda tartışılması çok önemli. Sizin liderlerle bir araya gelmeniz, bu sakinleşmeye, siyasette yumaşamaya vesile olmuştur” demeleri üzerine Erdoğan, “Her şerde bir hayır vardır. Bizim de bugüne kadar bazı eksikliklerimiz, hatalarımız olmuş olabilir. Herkesin eksiği, hatası olabilir. Şimdi hatalarımızı tekrar etmeden süratle normalleşmemiz gerekiyor” dedi.

2.5 milyar dolar piyasaya sürüldü

Darbe girişimi sonrasında vatandaşların ilk gün 2.5 milyar doları piyayasaya sürmesi son derece önemlidir. Bu sayede piyasada çalkalanmalar olmamıştır. Bu aslında dünyaya da önemli bir mesajdır. Vatandaşın bu sağduyusu sayesinde ekonomik bir kriz yaşanmamıştır. Bir diğer önemli konu da vatandaşımız bir stoklama telaşına düşmemiştir. Bu milletimizin asaletinin de göstergesi olmuştur” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr