Küba devrimci lideri Fidel Castro Ruiz'in abisi Ramon Castro öldü. Küba devlet televizyonu “mongo” lakaplı Ramon Castro'nun başkent Havana'da öldüğünü duyurdu.

“Bu sabah yoldaş Ramon Castro Ruz 91 yaşında hayata veda etti” denilen açıklamada, Castro'nun naaşının yakıldığı ve küllerinin doğum yeri olan Biran köyüne nakledildiği bilgileri yer aldı.

Ramon Castro küçük kardeşleri Fidel ve Raul'ün aksine herhangi bir hükümet görevi üstlenmemesine rağmen, Küba devriminin tarım politikasını belirleyen en önemli figürlerindendi.
 
Şeker ve Tarım Bakanlıklarının stratejik danışmanlarından olan Ramon Castro, 2014'deki Küba-ABD yakınlaşmasından çok daha önce ABD'li tarım üreticileriyle kurduğu yakın ilişkilerle tanınıyordu.
 
Castro ailesinin politikaya bulaşmayan ferdiydi
 
14 Ekim 1924'de Küba'nın doğusundaki Holguin şehrine bağlı Biran köyünde doğan Ramon Castro, Fidel'den 2, Raul'den 7 yaş daha büyüktü. Silahlı mücadele ve ardından Küba devriminin politikasına yön veren kardeşlerinin aksine aile çiftliğinin idare işlerini üstlenen Ramon Castro, bu yolda ilerleyerek Havana üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.
 
Devrim sonrası, çiftlik hayvanları yetiştirme ve işçilere sosyal konut sağlama projesi Empresa Pecuaria'nın kurulmasına yardım etti ve hayvancılık ve süt üretimi planlarını hayata geçirilmesinde önemli rol oynadı.
 
“Ben Fidel'e değil Fidel bana benziyor”
 
2001 yılında ABD kongresinin Küba'dan gıda ve ilaç alımına izin vermesinden sonra, adadan ticarete başlayan başta Florida, Nebraska ve Kaliforniyalı tarım üreticilerinin birebir ilişki kurduğu isim oldu.
Hiç askeri üniforma giymemesine rağmen, Küba'nın Yayabo bölgesine özgü “guayabera” tarzı beyaz giysiler ve şapka kullanan Ramon Castro, sakalları ve saç sitili nedeniyle kardeşi Fidel'e benzerliğiyle dikkat çekiyordu. Bu yüzden “Ben Fidel'e değil Fidel bana benziyor, ben ondan daha büyüğüm” en çok tekrarladığı sözler arasındaydı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr