Pazar günü başlayan operasyona Irak ordusuna aşiret güçleri ve halk birlikleri ile Şii gruplardan oluşan 20 bin kişilik ordu da katılıyor. Savaş uçaklarının da destek verdiği operasyonda şehre yönelik bombardımanlarda ise çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. IŞİD ile Irak ordusu arasında ilk sıcak temasın Pazartesi günü Felluce'nin Heykel bölgesinde sağlandığı ve şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi. Operasyona İran askerlerinin de destek verdiği kaydedildi. Gelişmiş silahlarla donanımlı 60 İran askerinin dün Felluce'ye ulaştığı bildirildi.

Savaş uçaklarının bombardımanında yerleşim yerlerinin isabet alması soncu, aralarında kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği haberleri geliyor. Irak sağlık kuruluşları hava bombardımanlarında ilk belirlemelere göre çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 11 sivilin öldüğünü 26'sının da yaralandığını duyurdu. Öte yandan çok sayıda ev ve iş yerinin yerle bir olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere bir çok uluslaraarası kuruluş operasyonlarla birlikte kentte bulunan 50 bin kişinin durumundan endişe duyduklarını açıkladı. Kentte yaşayan sivillerin IŞİD ve Irak ordusu arasındaki çatışmaların ortasında kaldığına dikkat çekilerek sivillerin durumundan kaygı duyurduğu bildirildi.

Yaklaşık iki yıldan beri DAEŞ'in kontrolünde olan Felluce'de 500 ile 700 arasında IŞİD mensubunun olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr