ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Apple firmasına San Bernardino saldırısını gerçekleştirenlerden Syed Rizwan Farook’un iPhone model telefonunun bilgilerine ulaşılması için yardım etmesini belirten bir mahkeme emri yolladı. Apple firmasının CEO’su Tim Cook ise “ABD hükümeti Apple’dan müşterilerinin güvenliğini tehdit edebilecek ve sonuçları öngörülemeyen bir talepte bulunmuştur” diyerek mahkeme emrine karşı koyacaklarını söyledi.

FBI’ın 10 hakkı olabilir

FBI’ın mahkeme emri yollamasına neden olan sorun, Apple firmasının eylül 2014’ten beri telefonlardaki mesaj ve fotoğraf gibi verileri şifreleyecek bir yazılım kullanmasından kaynaklanıyor. Söz konusu güvenlik önlemiyle, herhangi bir Apple cihazına kullanıcı şifresi 10 kere yanlış girilirse cihazdaki verilerin silinmesini sağlayan bir ayar devreye giriyor. FBI ise, ilk olarak cihazlarda bir değişiklik yapılarak sınırsız sayıda şifre denemesi yapılmasına imkân verilmesini istiyor. Farook’un telefonunda dört haneli bir şifre bulunduğu için de 10 bin farklı şifre kombinasyonu bulunuyor.

Yeni bir yazılım gerekiyor

FBI, ikinci olarak ise 10 bin tane şifrenin elle girilmesi yerine, Apple’dan bunu daha hızlı gerçekleştirecek bir yazılım geliştirmesini talep ediyor. Cook, FBI’ın bu talebini tehlikeli olarak değerlendirerek, “FBI bizden yeni bir iPhone yazılımı kullanmamızı istiyor ki bu yazılım birçok belirleyici güvenlik vasfını engellemek anlamına geliyor” dedi. Hükümetin talebinin Apple’ın kendi kullanıcılarını ‘hack’lemesi anlamına geldiğini söyleyen Cook, bu durumun kullanıcılara sundukları güvenliğin çökmesine neden olabileceğini ifade etti. Cook, teröristlere karşı bir sempati duymadıklarını ancak FBI’ın talebinin ‘Amerikan demokrasisi ve Vatan sevgisi’ ile çakıştığını söyledi. Talep edilen işlemin gerçekleşmesi mümkün olmaması durumunda mahkemenin böyle bir emir göndermeyeceğini söyleyen BBC’nin teknoloji analisti Dave Lee, FBI’ın doğrudan mahkeme emri yollamasının Apple’ı şaşırtmış olabileceğini belirtiyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr