Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı kullananların elektriğinin kesilmemesi için yeni kararlar aldı. Diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı ya da benzer mahiyette yaşam destek cihazlarına bağımlı olarak yaşayan tüketicilerin dağıtım şirketlerine yazılı başvurmaları halinde borçlarından dolayı elektriği kesilmeyecek. Ayrıca dağıtım şebekesinde planlı ve plansız elektrik kesintileri olması halinde bu kişiler doğrudan bilgilendirilecek.

ÖNLEMLER ALINACAK

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu diyaliz hastası ya da solunum cihazına bağlı hastaların elektriklerinin kesilmemesi için yaklaşık bir yıl önce dağıtım şirketlerine yazı yazmıştı. Yazıda bu durumdaki abonelerin şirket veri tabanına kaydedilmesi, adreslerinin saha ekipleri tarafından kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlayacak önlemler alınması, bu abonelerin kullandığı elektrik için yapılacak kesinti uygulamaları konusunda azami dikkatli olmaları istenmişti. Aradan geçen bu sürenin ardından konuyla ilgili Kurul kararı alınması gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığında toplanan Kurul, bu hastaların elektrik borcunu nasıl ödeyeceği, dağıtım şirketlerine nasıl başvuruda bulunacağını belirledi. Düzenleme ile söz konusu aboneliklerin elektrik borçlarından dolayı elektrikleri kesilemeyecek, ödeme güçlüğü çekebilecek abonelikler içinde talep edilmesi halinde süresi 4 ayı geçmeyecek şekilde taksitlendirme imkanı getirildi. Dağıtım şebekesinde planlı elektrik kesintisi olması durumunda ise hastalar önceden kendilerinin belirlediği iletişim aracıyla örneğin telefonla, mesajla bilgilendirilecek. Eğer dağıtım şebekesinde plansız elektrik kesintisi olursa da yine kesinti ile ilgili durum hakkında hastalara bilgilendirme yapılacak.

SAĞLIK RAPORUİBRAZ EDİLECEK

Dağıtım şirketlerinden bu tür hizmetleri almak isteyen tüketicilerin dağıtım şirketlerine sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekecek. Ayrıca bulundukları ikametgahın aboneliğini de bildirecekler. Tüketiciler sağlık raporlarının sona ereceği tarihi önceden dağıtım şirketlerine bildirmekle yükümlü olacaklar. Eğer kişinin sağlık raporu yenilenirse bilgilendirme ve borç taksitlendirme imkanı devam edecek. Yeni alınan raporun da 30 gün içinde dağıtım şirketine iletilmesi gerekecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr