Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından bankalara yönelik mevduat faizi ile ilgili yapılan uyarılar, gerçek hayatta karşılığını bulamıyor. Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre 1 yıla kadar vadeli TL üzerinden açılan mevduatlarda faiz oranı 2009’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Mevduat faizleri 8.5 yılın zirvesinde.

Businessht’de yer alan analize göre, Merkez Bankası verileri üzerinden Turkey Data Monitor’un yaptığı hesaplamalara göre 1 yıla kadar vadeli mevduat hesaplarında faiz oranı 9 Haziran haftası itibarıyla yüzde 14.61 seviyesine ulaşarak 30 Ocak 2009 haftasından bu yana en yüksek aşamaya geldi. 9 Haziran haftası itibarıyla 3 aya kadar vadeli hesaplarda mevduat faizi yüzde 12.56; 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 13.50, 1 yıl ve uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 12.82 oldu.

Ortaya çıkan ortalama mevduat faizi de yüzde 11.66 ile 10 Nisan 2009 haftasından bu yana en yüksek seviyeye gelmişti. Bankaların fonlama açısından mevduata daha fazla yönelmeleri faizleri yukarı çekti.

Ekonomi borçla ayakta

Merkez Bankası’nın raporu, 2016 sonunda Türkiye ekonomisinin net borçlu pozisyonunu sürdürdüğünü gösterdi. 2016 yılı dördüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin toplam finansal varlıkları 9 trilyon 286 milyar TL, yükümlülükleri ise 10 trilyon 483 milyar TL düzeyinde gerçekleşerek, finansal varlık ve yükümlülüklerin farkından oluşan net finansal değer 1 trilyon 197 milyar TL düzeyine ulaştı ve genel ekonomi net borçlu pozisyonunu sürdürdü. Merkez Bankasının ‘2016 4. Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu’na göre, toplam ekonominin finansmanı, büyük ölçüde yurtdışı ve hanehalkı tarafından sağlandı. Rapora göre hanehalkı finansal varlıklarının 2016 yılı dördüncü çeyreklik döneminde bir önceki döneme göre 69 milyar TL’lik artış gösterdiği ve bu artışın büyük kısmının mevduatlardaki değerleme artışından kaynaklandı. Hanehalkı yükümlülüklerindeki 20 milyar TL’lik artış ise kredi işlemlerinden kaynaklandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr