Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen, uygun küresel koşulların yarattığı fırsata dayalı faiz indirimi sonrasında para politikasının artık aşağı yönlü ilave manevra alanı kalmadığını söyledi. Ökmen, “İçeride enflasyon gelişmeleri kalıcı belirtiler vermeden, sadece ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını bekletme kararlarına güvenilerek faiz seviyelerinde bu aşamadan itibaren yapılacak indirimlerin genel ekonomiyi bozucu etkileri oldukça fazla olacaktır” dedi ve şöyle devam etti:

“Tasarruf açığı devam eden Türkiye ekonomisi açısından negatif ya da düşük faiz uygulamalarına eşlik edilmesi, kredi büyümesini, fiyat balonlarını ve ilk aşamada cari açığı fonlama riskini, devamında ise bizzat cari açığın kendisini artıracaktır.”

Merkez Bankası (TCMB), yeni başkan Murat Çetinkaya yönetimindeki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel 50 baz puan indirdi.

Yapılan indirim sonrasında ortaya çıkan faiz seviyesinin TL’nin direncini zayıflatacak seviyeye oldukça yakınsadığına dikkat çeken Ökmen, “Bu aşamadan sonra faizlerin daha da aşağılara çekilmesi ani kur riskinin sebebi olacaktır” dedi.

Durgunluğu çözmez

Ökmen, likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacak olmasının TCMB’nin kredibilitesi açısından olumlu olduğunu belirtti.

Faiz indirimleriyle Türkiye’deki durgunluk riskinin mevcut konjonktürde telafi edileceğini beklemenin rasyonel bir temeli olmadığını belirten Ökmen, Türk ekonomisindeki düşük büyümenin sebebinin iç talep yetersizliği veya üretim pahalılığı olmadığından faiz indiriminin ilave büyüme olanaklarını artıramayacağını söyledi.

‘Kredi faizlerine yansıyabilir’

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Faiz oranındaki düşüş bankalar açısından kısa dönemli fonlama maliyetinde düşüş yönünde bir sinyal veriyor. Bu gelişme aracılık maliyetinin düşmesi açısından çok olumlu. Bu nedenle diğer fon kaynaklarının maliyetinin ve buna bağlı kredi faizlerinin olumlu yönde etkilenmesini bekleyebiliriz. Diğer önemli husus, finansal aracılık işlemleri üzerindeki yüklerin azaltılmasının da kredi faizlerinde düşüşü daha da olumlu etkileyeceği” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr