15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Mustafa Asım Kalkan, Şahinbey Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Titiz, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı törende muhtarlar tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşan Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ökkeş Titiz, muhtarlık makamının siyasal barışın sağlandığı tek makam olduğunu belirtti. Titiz, muhtarların acilen yeni bir kanuna ihtiyacı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Muhtarlık, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlarımız köy ve mahalle sakinleri ile devlet arasında aracı bir rol oynarken, çağdaş demokrasilerde katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bugün ülkemizde 31 bin 933 mahalle, 18 bin 229 köy olmak üzere toplam 50 bin 292 muhtar yurt genelinde görev yapmaktadır. Kuruluşundan bugüne 187 yıllık geçmişi olan muhtarlık makamının 21'incı yüzyıla yakışır şekilde hizmet vermesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç vardır. Muhtarlığın siyasal barışın sağlandığı tek kurum olduğu unutulmamalıdır. Çünkü gücünü devletin mühründen alan muhtarlar, devletin siyasallaşmamış tek çözüm yeri ve merkezidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi 'Muhtar demokrasinin temel taşıdır.' 785 muhtarımız 15 Temmuz'da meydanlara demokrasi nöbeti için ilk gelenlerdir, her zaman demokrasinin bekçisi olmuşuz ve olmaya da devam edeceğiz. Demokrasi için İstanbul Acıbadem'de darbeci bir yüzbaşı tarafından öldürülen muhtarımızın suçu neydi? Suçu sadece bizim gibi sokağa çıkmaktı. Devlete sahip çıkmanın karşılığı ölüm mü olmalıydı?"

VALİLİK TÜM ETKİNLİKLERİ YASAKLAMIŞTI

Gaziantep Valiliği, terör örgütü IŞİD'in sözde sorumlusunun öldürülmesinin ardından terör örgütlerinin sansasyonel eylem ve provokasyon ihtimaline karşı kadar kentte açık alanda yapılacak her türlü etkinlik ve eylemi 31 Ekim'e kadar yasaklamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr