Her gün yeni bir skandalla gündeme gelen evlilik programlarına artık tahammül kalmadı. Reyting uğruna büyük bölümünün kurmaca olduğu anlaşılan bu gösterilere RTÜK de daha fazla sessiz kalamadı ve ceza musluklarını ardına kadar açtı. Kuruluş, verdiği para cezalarını kanalların aylık gelirlerine göre belirleyeceğini açıkladı.

Bu bir skandal

Beş kanalda birden yayımlanan ve gerçek sanıldığı için gündüz kuşağının en fazla reyting alan bu programlarda türbanlı gelin adaylarının sergilediği tavırlar hükümete yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinde de geniş yer buldu. Eleştiri oklarını bu yayınlara çeviren gazete, programlar için “Kurgu ise skandal, gerçek ise felaket” yorumunu yaptı. “Toplumun inançları ve manevi değerleri reyting canavarı için çok ucuz bir şekilde harcanıyor” şeklinde açıklama yapan gazete, evlendirme programlarına katılan başörtülü kadınların fotoğraflarını kullandı.

Artık kimse inanmıyor

Uzun yıllardır ekranlarda yer alan ve büyük bütçelerle çekilen programlarda yaşananlar ucuz film senaryolarıyla dolu. Bunun en büyük örneği, FOX TV’de yayımlanan “Zuhal Topal”la adlı evlendirme programında nikâh memuru diye getirilen kişinin kanalın şoförü olması. Yani programların büyük kısmı kurgudan oluşuyor. Normal şartlarda oradaki kişiye âşık olması asla mümkün olmayacak şahıslar senaryo gereği o kişiye iltifat yağdırıyorlar. Sahte ağlamalar, cilveler, iltifatlar, kavgalar, yorumlar film senaryosundan alınmış gibi. Bu durum programa katılanların büyük çoğunluğunun yapımcılardan düzenli maaş aldığı iddiasını da güçlendiriyor. Bu paralar ağzı en iyi laf yapan kişiye göre değişiyor. Sunucuların günlük aldığı ücret ise 60-100 bin liralarla telaffuz ediliyor. Katılımcıların hepsiyle önceden sözleşme imzalanıyor, program hakkında bildiklerini ve gördüklerini açıklamaları yasak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr