Terör saldırıları, darbe girişimi, dolardaki yükseliş ve turizmde yaşanan sorunlar Türkiye’deki vatandaşların ev dışı tüketim harcamalarını yüzde 20 küçülttü. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’nin (ETÜDER) araştırma şirketi Ipsos ile yaptığı ev dışı tüketim (EDT) araştırmasına göre Türkiye’nin 2016 sonu itibarıyla ev dışı tüketim harcamaları bir önceki yıla göre 11 milyar TL düşüşle 44 milyar TL’ye geriledi.

Araştırmada Türkiye’de bir kişinin ev dışında yaptığı yıllık ortalama harcama 528 TL (150 dolar) oldu. Bu rakam Avrupa’da 4 bin 265 TL (1198 dolar), ABD’de ise 7 bin 233 TL (2 bin 26 dolar) seviyesinde.

Araştırmayı değerlendiren ETÜ- DER Başkanı Melih Şahinöz, “Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önündeydi, sektör ortalama her yıl yüzde 10-15 büyüyordu. Fakat geçen sene ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi, terör saldırıları sonrasında turizmde yaşanan sorunlar sektörümüzün bu sene geçen seneye göre daralmasına sebep oldu” dedi.

Büyüyen tek il İzmir

Araştırmanın dikkat çeken bazı sonuçları şöyle:

* Geçen yıl Antalya (yüzde 19) ve Muğla (yüzde 15) en çok daralan iller olurken, İzmir büyüyen (yüzde 3) tek il oldu.

* Ev dışı tüketim harcamalarının yarısından fazlası restoranlar ve fast food mekânlarında yapıldı.

Et ve taze gıda daraldı

* Ev dışı tüketimde gıda kategorilerinde düşüş var. Daralmadaki en büyük pay ve en yüksek ciroya sahip kategori ise et ve taze gıdalar.

* En fazla daralan kanallar ise otel (yüzde 18), büfe/kiosk (yüzde 15) ve restoran (yüzde 10) oldu. Büyüyen iki kanal ise catering (yüzde 6) ve cafe (yüzde 5).

* Sektörü en fazla etkileyen gündem maddeleri şunlar oldu: Terör saldırıları, darbe girişimi, turizm sorunları, dolar artışı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr