Şırnak kent merkezinde PKK’lilerin kazdığı hendek ve barikatların kaldırılması için düzenlenen operasyon nedeniyle 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 8 ay sonra dün kısmen kaldırıldı. Yasak gece saat 22.00 ile sabah saat 05.00 arasında sınırlandırıldı. Şırnak Valiliği tarafından yasağın kaldırılacağının açıklanmasının ardından mahalle mahalle belirlenen günlerde kente dönmelerine izin verilen yurttaşların, Şırnak- Cizre, Şırnak- Hakkâri ve Şırnak- Siirt karayolunda oluşturulan güvenlik noktalarından kente geldi.

Her üç noktada kurulan güvenlik noktalarına gelen Şırnaklılar üst araması, GBT sorgusu ve araç aramasından geçirildikten sonra kentte alındı. Şırnak’a girenlere el yapımı patlayıcı ve hasar tespit konusunda nerelere başvuracakları konusunda bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Şırnak Valiliği’nin belirlediği program kapsamında kent girişinde yoğunluk yaşanmaması için dün sadece Atatürk ve Vakıfkent mahallesi sakinlerinin il merkezine giriş yapabileceği belirtilirken, diğer mahallelerde oturan kent sakinleri de il merkezine alındı. Şırnak’a dönüşler beklendiğinin çok altında kalırken, evleri tamamen yıkılan Şırnaklıların kentte dönmediği gözlendi. 2 bin 44 evin yıkıldığı kentte evlerinin yerle bir olduğunu gören çok sayıda vatandaş gözyaşlarını tutamadı. 8 çocuk annesi Pakize Caner, perişan olduklarını belirterek, “8 çocuğum ile birlikte bizi Cizre’de kiradan da çıkarttılar. Geldik buralara kiralık ev arıyoruz ama bulamıyoruz. Kocam 8 aydır hastanede. Halimiz yok ve çok perişanız. Hiçbir şeyimiz yok yiyip içelim. Ne evimiz var ne de barkımız. Kış geliyor yatak yorganımız da yok” dedi.

Evimizi direkten tanıdık

Evinin yerle bir olduğunu gören Halime Külter ise “Geldik evimizin yerini aradık. Evimizi önünde bırakılan bir direkten tanıdık. Allah dünyaya barış versin. Biz milletin kapıların önüne düştük. Ne evimiz kalmış ne de malımız. Hiçbir şey bırakmamışlar. Allah bu zulmü kabul etmesin” diye konuştu.

Okullar açıldı

Kentte 8 aydır kapalı bulunan okullar da açıldı. Şehir merkezinde çatışmalardan etkilenmeyen okullarda eğitim ve öğretimin artık düzenli yapılacağı belirtildi. Şırnak’ta yaşanan çatışmalarda ve patlamalarda 3 okul tamamen yıkılırken, 5 okul da hasar görmüş daha sonra onarımdan geçirilmişti

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr